Изтъкнати дейци на културата и изкуствата ще бъдат удостоени с

...
Изтъкнати дейци на културата и изкуствата ще бъдат удостоени с
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес

Изтъкнати дейци на културата и изкуствата ще бъдат удостоени с държавни награди
Правителството предлага на Президента на Република България да издаде укази за почитане с държавни награди на изтъкнати дейци на културата и изкуствата.
Режисьорът Адела Пеева е препоръчана за награждаване с медал „ Стара планина “ – първа степен.
За почитане с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – огърлие, са препоръчани балетмайсторът доцент Калина Богоева, оперната прима Стефка Евстатиева, композиторът проф. Милко Коларов, актьорите Иван Иванов и Христо Мутафчиев, както и дългогодишният шеф на Националния образователен комплекс по просвета с колеж за проучване на италиански език и просвета Величка Велянова.
Директорът (2000-2015) на Народната библиотека „ П. Р. Славейков “ във Велико Търново доктор Иван Ангелов и писателят Петър Велчев ще бъдат наградени с медал „ Св. Св. Кирил и Методий “ – втора степен.
Предложенията за връчването на държавните награди са стимулирани с огромните заслуги на създателите за развиването на културата и изкуството.

Полк. Радостин Илиев е препоръчан за шеф на Щаба на защитата
Правителството предлага на президента на Република България да назначи полк. Радостин Илиев за шеф на Щаба на защитата и да го удостои със званието бригаден военачалник.
Полк. Илиев сега е заместител боен представител във Военния комитет на Европейски Съюз в непрекъснатото посланичество на България в Брюксел. Като шеф на Щаба на защитата той ще координира активността на административните му звена и ще провежда взаимоотношението с останалите административни структури от Министерството на защитата.
Националният съюз на трудово-производителните кооперации е приет за представителна организация за хората с увреждания
Правителството одобри решение за признание на съдружие „ Национален съюз на трудово-производителните кооперации “ за представителна организация на национално ниво в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за период от три години.
Организацията спомага за възстановяване трудовата рехабилитация и изискванията на труд на хората с увреждания за повишение на тяхната обществена и трудова реализация и пълноправното им присъединяване в публичния живот.
Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е съвещателен орган към Министерския съвет. Членуващите в него неправителствени организации пазят ползите на хората с увреждания и показват мнения по нормативни и стратегически документи, с което способстват за осъществяването на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и за рационализиране на нормативната база.

Въвеждат се нови правила за финансово подкрепяне на българските неделни учебни заведения в чужбина
Правителството одобри нови правила за финансово подкрепяне на българските неделни учебни заведения в чужбина. С тях се плануват нормативи и добавки, зависещи от формата на образование и присъединяване на децата и учениците в спомагателни учебни действия за запазване на националното съзнание, просвета и обичаи.
Ежегодно от държавния бюджет се обезпечават средства за подкрепяне на образованието, проведено в чужбина, по образователните предмети Български език и литература, История и цивилизация, География и стопанска система в частта им, отнасяща се до историята и географията на България, както и за спомагателни учебни действия, които подкрепят това образование.

С новата уредба се регламентира опция за образуване на електронно образование с отчасти присъствени часове и електронно образование без присъствени часове. Определят се редът и изискванията за това образование за разширение на достъпа до обучение.
Предвиденото основаване на електронна система за отчитане на предоставените средства и за съкращаване на учебната документи ще доведат до понижаване на административната тежест за организациите на българите, живеещи зад граница.

Променя се наименованието на път в община Габрово
Правителството утвърди смяна на наименованието на общински път GAB2015, свързващ селата Драгановци и Поповци. Той ще се изписва към този момент като GАВ3017.
Промяната е по предложение на локалната администрация. След построяването на обход на с. Поповци като част от второкласния път Севлиево – Габрово, част от трасето извършва функционалността на улица, обслужваща единствено жителите на селото и прилежащите села, която няма връзка с републиканската пътна мрежа.
С изменението в листата на общинските пътища ще се реализира новост в данните на общинските пътни трасета и ще се даде опция на локалната администрация да подхваща дейности за възстановяване положението и сигурността на общинската пътна инфраструктура.

Приет е доклад за осъществяването на Третия проект за деяние за понижаване на административната тежест за бизнеса
Правителството одобри доклад към 31.12.2017 година за осъществяването на Третия проект за деяние за понижаване на административната тежест за бизнеса с 30 на 100 от определено законодателство за интервала 2015-2017 година, както и на неизпълнените ограничения от Първия и Втория проект.
Третият проект за деяние съдържа 130 ограничения за понижаване на административната тежест за бизнеса, реализирането на които води до нейното понижаване със 144,5 млн. лв. годишно. В интервала 1 юли – 31 декември 2017 година са изпълнени 18 ограничения от компетентността на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН), Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията и Министерството на стопанската система. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 156,4 хиляди лв. годишно.
Сред най-важните изпълнени ограничения през отчетния интервал са отпадане на отговорности по Закона за техническите условия към продуктите и в наредбите по член 7 от него за показване на удостоверения за съществуване или липса на данъчни отговорности, както и отговорности за осигурителни вноски. Справките за тези условия се правят по длъжностен път. В допълнение ДАМТН дава опция за подаване на информация по електронен и мрежов път във връзка с съответните осведомителни отговорности.
От началото на осъществяването на Третия проект през май 2015 година до края на декември 2017 година са изпълнени общо 97 ограничения. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 124,6 млн. лв. годишно или с 26% от плануваното понижение с 30 на 100.
През отчетния интервал са изпълнени 43 от забавените ограничения от Втория проект за деяние с виновна институция Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), която е създала портал за даване на информация и електронни услуги. Очаква се порталът да бъде наличен за потребление от консуматори до края на юли 2018 година
По отношение на останалите неизпълнени ограничения от трите проекта за деяние за понижаване на административната тежест за бизнеса е признат нов период за осъществяване – до 31 декември 2018 година

Правителството утвърди промени в Националния проект за систематизиране на радиочестотния набор

Правителството утвърди промени в Националния проект за систематизиране на радиочестотния набор, които отразяват нови регламенти на Европейската конференция по пощи и далекосъобщения и Международния съюз по далекосъобщения.
С осъществените допълнения в планирането на съществуващите обхвати, се реализира по-пълна хармонизация на разпределението на радиочестотния набор по радиослужби и ползватели с европейските и международните разпределения.

Приет е годишният доклад за активността на АДФИ
Правителството одобри доклада за активността на Агенцията за държавна финансова ревизия за 2017 година Основната задача на АДФИ е да пази обществените финансови ползи като прави следващ надзор за правомерност на бюджетната, финансово-стопанската или отчетната активност на организациите.
През 2017 година органите на АДФИ са направили 428 финансови инспекции, от които 152 са планови. Проверени са 1138 публични поръчки на стойност над 1,260 милиарда лв.. Съществени нарушавания, свързани с неспазване на правилата на Закон за обществените поръчки, са установени при 229 поръчки, представляващи 20% от тестваните или 2,1% от средногодишния брой поръчки в интервала 2015-2017 година със подписани контракти. При 216 или при 19% от общо тестваните публични поръчки са установени нарушавания, които имат процедурен темперамент. Резултатите от инспекционната активност на АДФИ през отчетния интервал демонстрират, че активността по възлагане и осъществяване на публичните поръчки продължава да е високорискова, само че с наклонност към намаляване.
Контролната активност на АДФИ способства както за навреме премахване на породени вреди, по този начин и за действително възобновяване на средства и недопускане на незаконосъобразно разходване на обществен запас. Установените през 2017 година вреди са в размер на 10 624 403 лева, което е с 2 213 189 лева повече по отношение на 2016 година и съставлява 0,15% от междинната стойност на подписаните през последните три години контракти. Предотвратените вреди на бюджетите на организациите са в размер на 4 486 766 лева, което е четири пъти повече спрямо предходния регистриран интервал. За вреди на стойност 1 093 418 лева финансовите инспектори са образували начетно произвеждане на съображение Закона за държавната финансова ревизия. Съставени са 23 акта за начет против 39 длъжностни лица. За открити вреди в размер на 4 904 956 лева, за които не са налице законовите учредения за търсене на цялостна имуществена отговорност, от органите на АДФИ са дадени инструкции за споразумяване на финансовите връзки с получателите на средствата в случаите, когато не е изминал давностният период за осъществяване на имуществената отговорност. През годината са формирани 626 акта за определяне на административни нарушавания, от които 615 на физически и 11 на юридически лица. По формираните административнонаказателни производства са издадени наказателни постановления, с които са наложени санкции и имуществени наказания в размер на 244 375 лв..
Докладите от финансови инспекции, при които е открито съществуване на данни за осъществено закононарушение, както и всички отчети от осъществени финансови инспекции, предоставени с прокурорско разпореждане, са 134.

Осигуряват се спомагателни средства за развиване на спорта за високи достижения
Правителството утвърди вътрешнокомпенсирани промени на одобрените разноски по области на политики/бюджетни стратегии по бюджета на Министерството на младежта и спорта. Целта е да се обезпечат дейностите по Програмата за развиване на спорта за високи достижения.
Предлаганата промяна е свързани с прилагания нов метод при преразпределението на дейностите, финансирани по обособените бюджетни стратегии, в тази ситуация – обезпечаване на централизирана подготовка на спортистите.
От началото на годината стратегиите „ Олимпийска подготовка “ и „ Развитие на спорта за високи достижения “ бяха обединени. Това разрешава да се обезпечи подготовката на тимове, които включват разнообразни възрастови групи с капацитет за развиване и продобиване на квоти за присъединяване в олимпийските игри през 2020 година По този метод се обезпечава последователност и по-големи благоприятни условия за асортимент на състезатели при възобновяване на тимовете, като се усъвършенства и резултатът от предоставените средства и потреблението на материалната база. Друго преимущество на признатия нов метод е основаването на предпоставки за разширение на състава от спортисти, които организират подготвителния развой при съответни условия.
Промяната ще способства за по-пълно реализиране на поставената за 2018-2019 година цел – продобиване на повече квоти за присъединяване на летните олимпийски игри през 2020 година, реализиране на върхови достижения на международни и европейски шампионати.
С друго решение бяха утвърдени спомагателни разноски по бюджета на Министерството на младежта и спорта за 2018 година в размер на 7689 лева Те са планувани в централния бюджет за погашение на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо образование и спорт за държавните спортни учебни заведения за бюджетната 2018 година.

Държавата подсигурява 50 млн. лева за студентски заеми през 2019 година
Правителството утвърди общ размер на държавните гаранции, които могат да се издават през 2019 година по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, в размер до 50 млн. лв.. Средствата ще бъдат планувани в закона за държавния бюджет за идната година.
Основна цел на програмата за студентско кредитиране е основаването на условия за свободно развиване на висшето обучение, както и за достъп до висше обучение посредством шерване на финансовите отговорности сред потребителите и страната. Министърът на образованието и науката подписва от името на държавното управление съглашения за издаване на държавна гаранция с банки, сключили стандартизиран контракт с МОН за кредитиране на студенти и докторанти.

Отнето в интерес на страната имущество ще бъде продадено на търг
По предложение на Междуведомствения съвет за ръководство на отнетото имущество Министерският съвет разпореди на Националната организация за приходите да реализира съответните правни и в действителност дейности и да продаде по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс имущество, отнето в интерес на страната по шест случая. Със същото решение дворно място и жилищна постройка, отнети в интерес на страната, се дават на Министерство на вътрешните работи за потребностите на полицейското ръководство в с. Градец, община Котел.
Правителството даде на регионалния шеф на Ямбол ръководството върху частта от възпрепятстващото инженерно оборудване сред граничните пирамиди 206 и 268. В сектора няма построен съседен път. В момента тази част от оборудването е в ръководство на Министерство на вътрешните работи, до момента в който останалите са предадени на регионалните шефове. Решението ще разреши единно ръководство на цялото оборудване по българо-турската граница.
От обществена в частна държавна благосъстоятелност беше изменен статутът на терен от 5,7 дка и две здания в комплекс „ Техникуми “ в Кърджали. Това е бивше общежитие на локалния филиал на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, което е с отпаднала нужда за висшето учебно заведение.

Правителството предлага за ратификация съглашение сред Европейски Съюз и Армения
Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за всеобхватно и засилено партньорство сред Европейския съюз и Европейската общественост за атомна сила и техните страни членки и Република Армения. Документът беше подписан в Брюксел на 24 ноември 2017 година
Споразумението ще способства за задълбочаване на политическите и икономическите връзки сред Европейски Съюз и Армения, както и за увеличение на придвижването на артикули, услуги и вложения сред страните по него.
В документа са включени клаузи за съдействие в региона на укрепването на демокрацията и устойчивото развиване, икономическия напредък, правораздаването, главните човешки права и свободи, сигурността.

За ратификация е препоръчано Споразумението сред Европейски Съюз и Швейцария в региона на европейските стратегии за сателитна навигация
Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира подписаното през 2013 година Споразумение сред Европейски Съюз и Швейцария в региона на европейските стратегии за сателитна навигация.
Целта на съглашението е формалното присъединение на Швейцария към осъществяването и реализацията на стратегиите за сателитна навигация. Тя ще разполага с условия за достъп до Глобалната навигационна сателитна система на Европейски Съюз (ГНСС) и ще взе участие във финансирането на европейските стратегии за ГНСС.
Разработването на ГНСС, проектирана особено за цивилен цели, както и дълготрайното съдействие сред Европейския съюз, неговите страни членки и Швейцария в региона на сателитната навигация е от общ интерес, а Швейцария взе участие директно и в стратегиите „ Галилео “ и EGNOS.

Правителството утвърди Споразумението за изменение на Спогодбата сред България и Босна и Херцеговина за интернационалните автомобилни транспорти
Правителството утвърди подписаното през октомври м. година Споразумение за изменение на Спогодбата сред България и Босна и Херцеговина за интернационалните автомобилни транспорти на пасажери и товари.
Спогодбата има за цел да насърчи съдействието в региона на автомобилния превоз сред двете страни, като основава предпоставки за развиване на комерсиалните и стопански взаимоотношения. Поради одобряването на документа през 2004 година, с настрана съглашение беше осъществено изменение в нея, което я привежда в сходство с европейското законодателство, използвано и в България.
Прилагането на Спогодбата ще понижи рестриктивните мерки по маршрутите на българските камиони, ще докара до общото понижаване на експлоатационните разноски и благоприятни условия за коопериране сред превозвачите на основата на търговски и пазарни съглашения и бизнес правила.

Правителството утвърди финансирането на два плана по линия на франкофонията
Правителството утвърди финансирането на два плана по съглашения сред Министерството на външните работи на България с Международната организация на Франкофонията и с Университетската организация на Франкофонията на обща стойност 133 000 лв.. Сумата ще бъде обезпечена от бюджета на Министерство на външните работи за публична помощ за развиване и филантропична помощ за 2018 година
Споразуменията за даване на безплатна финансова помощ бяха утвърдени от Министерския съвет през декември 2017 година, само че заради късите периоди до приключването на бюджетната година не беше допустимо договарянията да бъдат завършени и финансовите задължения изпълнени.
Първият план е за финансиране на Втори юношески конгрес за Югоизточна Европа по предварителна защита на радикализирането на младежите в Интернет и обществените мрежи, в подтекста на самодейност на Генералния секретар на Франкофонията „ Свободни дружно “. Чрез втория план ще бъдат обезпечени 20 стипендии за студенти от Албания, Армения, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Република Македония, Молдова, Сърбия и Украйна, учащи се във Франкофонския институт по администрация и ръководство в София.
Предоставянето на стипендии е израз на сериозната ангажираност на България в академичното франкофонско пространство и в районното съдействие в Централна и Източна Европа. То способства за построяването на облика на България като страна, трайно обвързана с франкофонските полезности, и я трансформира в един от моторите на Франкофонията в района.

Одобрени са българските позиции за две съвещания на Съвета на Европейски Съюз
Правителството утвърди позицията на България за постоянното съвещание на Съвета на Европейския съюз по конкурентоспособност (вътрешен пазар, промишленост, научни проучвания и галактическо пространство), което ще се организира на 28 и 29 май в Брюксел.
В рамките на „ инспекцията “ на конкурентоспособността в частта „ Вътрешен пазар и промишленост “ Комисията ще направи презентация за връзките сред единния пазар и промишлеността от позиция на веригите на цената, след което министрите ще обменят отзиви по тематиката. Съветът ще разиска предлагането за Регламент за взаимното признание на артикули за постигането на общ метод и започването на договаряния с Европейския парламент. Предложеният от Българското председателство вид е добре уравновесен, като регистрира във допустимо най-голяма степен изразените отзиви и другите ползи на страните членки по повдигнатите въпроси.
В частта „ Космическо пространство “ ще се организира полемика за бъдещето на европейската галактическа политика. България дефинира като предпочитан фокуса върху синергията сред европейските галактически стратегии, като това би довело до усилване развиването на обособените услуги и разширение на кръга от консуматори, употребяващи данни от космоса. В частта „ Научни проучвания “ Съветът ще одобри изводи за ускорение на разпространяването на познания в Европейския съюз, както и по отношение на Европейския облак за отворена просвета. Българското председателство ще показа отчет за напредъка по предлагането за Регламент за основаване на взаимното дружество за европейски високопроизводителни изчислителни технологии.
Одобрена беше и българската позиция за съвещанието на Съвета ЕКОФИН на 25 май в Брюксел. Очаква се постигането на общ метод по четири от точките от дневния ред: пакета за понижаване на рисковете в банковия бранш, ограниченията за усилване на административното съдействие в региона на налога върху добавената стойност, общия механизъм за назад начисляване на Данък добавена стойност и Данък добавена стойност за електронните изявления. Предвижда се също по този начин министрите да одобряват изводи по отношение на задълбочените прегледи за 2018 година и осъществяването на характерните за всяка страна рекомендации и изводи по отношение на отчета за застаряването за 2018 година
Правителството се срещна също с отчет за резултатите от съвещанието на Съвета по земеделие и риболовство, извършено на 16 април в Люксембург. На него министрите разискаха показаното от Европейската комисия предложение за инструкция по отношение на нелоялните търговски практики във веригата за доставка на храни. Целта на предлагането е да сътвори минимална регулация на европейско равнище, а страните членки да имат независимост да одобряват по-строги ограничения на национално равнище. Държавите членки се сплотиха към нуждата от приемане на директивата в границите на сегашния законодателен мандат на Европейския парламент.
Също по този начин Комисията показа информация за постигнатия прогрес по осъществяването на заключенията на Съвета от юни 2016 година по отношение на загубата и разхищението на храни. По време на дебата министрите потвърдиха своята ангажираност за понижаване на половина на разхищението на храните до 2030 година

Над 10 млн. лева са отпуснати за преструктуриране и модернизиране на научната инфраструктура
Правителството утвърди 10 671 137 лева за преструктуриране и модернизиране на научната инфраструктура в осъществяване на Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура (НПКНИ). Средствата са планувани в централния бюджет.
Пътната карта бе обновена от кабинета през юни 2017 година, като държавното управление пое ангажимент и подсигурява построяването и поддръжката на част от обектите от картата.
Изграждането и поддържането на съвременна научна инфраструктура обезпечава опция за развиването на учените и за разширение обсега на техните пълномощия. Подобряването на изискванията за осъществяване на научни проучвания се чака да способства и за задържането на младите учени в страната.
Чрез модернизирането на научната инфраструктура се цели да се усъвършенства прехвърлянето на технологии и познания към и от промишлеността, което е една от главните цели на Стратегията за развиването на научните проучвания в Република България 2017-2030.

България открива почетно консулство в Талин
България ще открие почетно консулство в Талин, Република Естония. Естонският жител доктор Индрек Лаул, член на борда на Естонската концертна организация и Естонската пощенска организация и ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на възпитаниците на Естонската музикална и театрална академия, ще извършва функционалностите на почетен консул. Неговият консулски окръг ще обгръща територията на цялата страна, планува признатото решение на Министерския съвет.
В момента в Естония нямаме нито дипломатическо, нито консулско посланичество. В страната е упълномощен българският дипломат в Хелзинки.

Промени в Закона за запазване на околната среда понижават административната тежест за бизнеса
Министерският съвет предлага промени в Закона за запазване на околната среда, които целят облекчение на административната тежест за бизнеса. С измененията се урежда опция за обединена процедура при капиталови оферти, които подлежат по едно и също време на три процедури – наложителна Оценка на въздействието върху околната среда, сложно позволение и/или отчет за сигурност. Възложителите ще имат опция да избират дали трите процедури да вървят дружно или поотделно.
В общата процедура се събират и правят оценка условията по трите процедури единствено в границите на Оценка на въздействието върху околната среда. Това води до понижаване на общата дълготрайност два или три пъти. Общата процедура икономисва разноски на вложителите. Намалява се и броят на изискваните документи, защото ще се събират по длъжностен път, както и срокът за издаване, преразглеждане и актуализиране на комплексните разрешителни. Същевременно при обединена процедура се подсигурява, че са изпълнени условията за запазване на околната среда и човешкото здраве и при идващите стадии на разрешаване и употреба.
Намалява се също и срокът за установяване на използваната процедура при планувани промени в работата на съоръжения с издадено сложно позволение. Постига се облекчение на бизнеса и поощряване използването на доброволни задължения по запазване на околната среда посредством схемата EMAS и схемата на Европейски Съюз за екомаркировка.
Законопроектът усъвършенства процеса по публичен достъп до информацията за капиталовите оферти. Предвижда се способният орган да афишира предложенията на интернет страницата си и да уведомява документално кмета на съответната община, регион или кметство, който афишира капиталовото предложение на интернет страницата си или на друго публично място.
Във връзка с препоръчаните промени в Закон за опазване на околната среда, се вършат и промени в Закона за биологичното многообразие, Закона за ръководство на отпадъците, Закона за водите, Закона за чистотата на атмосферния въздух и в други нормативни актове.

Хармонизират се критериите за установяване на токсични за околната среда боклуци
Правителството утвърди план за промени на Закона за ръководство на отпадъците, с който се вкарват европейски хармонизирани критерии за рисковото свойство HP 14 „ Токсични за околната среда “, според европейски правилник от 2017 година
С измененията в българското законодателство се регламентират свойствата, определящи отпадъците като рискови. Това ще разреши да се избегне използването на разнообразни критерии за определянето на рисковото свойство „ Токсични за околната среда “ в нашата страна и в другите страни членки и ще отпадне нуждата за повторното му установяване при трансграничен транспорт на отпадъците. Избягва се и рискът за околната среда, тъй като се лишава опцията даден боклук, определян като отровен по хармонизираните критерии, да се бъде посочен като нетоксичен в нашата страна.
С сегашния ЗИД на ЗУО се вкарват и разпореждания, свързани със законодателните оферти на Европейска комисия в пакета „ Кръгова стопанска система “. Поставят се основите на система за събиране на боклуци от текстил, с което ще се обезпечи поетапно нарастване на задачите по преработване и оползотворяване на отпадъците.

Продаването на катализатори ще става единствено с документ за генезис
Правителството утвърди промени в нормативни актове, които отстраняват непълноти при транспониране на европейското законодателство в региона на ръководството на боклуци.
Промяна в Наредбата за излезлите от приложимост моторни транспортни средства слага краен период за използването на олово в системи с високо напрежение над 75 V, които се употребяват единствено за задвижване в транспортни средства от категории M1 и N1. Това значи, че в електрически автомобили от тези категории, чийто вид е утвърден след 1 януари 2019 година, не може да се употребяват оловни акумулаторни акумулатори за задвижването им. Оловото, живакът, кадмият и шествалентният хром са неразрешени в материалите, като се прави изключение единствено за случаи, когато тези метали не може да бъдат сменени.
С постановлението се лимитират умишленото унищожаване и кражбите на катализатори, излъчени като боклук поради съдържащите се в тях скъпи метали. Въвежда се условие предаването и приемането на отработен катализатор, обособен от МПС, да става единствено с декларация за генезис, попълнена от притежателите.
Одобрени са и промени в Наредбата за разделно събиране на биоотпадъците и отнасяне на биоразградимите боклуци, които са в осъществяване на задачата за понижаване на количеството депонирани биоразградими боклуци с 35% до 2020 година

Правителството одобри промени в Наредбата за държавните условия за приемане на студенти
Правителството одобри промени в Наредбата за държавните условия за приемане на студенти във висшите учебни заведения, с цел да я актуализира с направените промени в Закона за висшето обучение и други нормативни актове.
Уточнени са процедури и периоди по действия на кандидат-студентите и на висшите учебни заведения, с цел да се усъвършенства приемът на български и задгранични студенти. Създадена е опция задгранични жители от български генезис да аплайват за образование във висшите ни учебни заведения, като потвърдят знанията си по български език посредством полагане на тест, одитиран от европейската езикова организация – сътрудник на Съвета на Европа. Когато в дипломата за приблизително обучение няма оценка по български език и литература, по решение на университетския съвет на съответното висше учебно заведение и за обособени специалности оценката от теста с минимално равнище на притежаване на езика В2 може да я размени при балообразуването.
Дава се опция когато в дипломата за приблизително обучение на кандидат-студента няма оценка по образователен предмет, която взе участие в образуването на спортния бал, лицето да валидира компетентности в сходство със Закона за предучилищното и учебното обучение при изискванията на Наредбата за оценяване на резултатите от образованието на учениците.

Директорът на работа „ Военна информация “ ще има четирима заместници
Правителството утвърди смяна в Правилника за устройството и активността на работа „ Военна информация “, с която заместник-директорите на службата се усилват от трима на четирима.
На новия заместник-директор ще бъдат предоставени функционалности, свързани с управлението, организацията и реализирането на надзор на активността по обезпечаване на вътрешната сигурност и контраразузнавателното застраховане на разследващата активност.

Определени са заместник-председатели на ДАНС
Правителството дефинира Недялко Недялков и Николай Ненков за заместител ръководители на Държавна организация „ Национална сигурност “ за период от пет години.
Недялко Недялков заема тази служба от 2013 година и решението се постанова заради приключване на досегашния му мандат. До юни 2017 година, когато е назначен за краткотрайно изпълняващ функционалностите на заместник-председател, Николай Ненков е шеф на дирекция в ДАНС.

Осигурени са средства за заплати за лечебните заведения във Враца и Ловеч
Правителството утвърди спомагателни заплащания по бюджета на Министерството на здравеопазването за даване на безлихвена възмездна финансова помощ на МБАЛ „ Христо Ботев” АД, гр. Враца, и МБАЛ „ Проф. доктор Параскев Стоянов” АД, гр. Ловеч, в размер до 2 223 113 лева Средствата са предопределени за погасяване на неизплатени разноски за личен състав. Предвижда се двете лечебни заведения да възстановят предоставените средства на месечни вноски в период до 10 декември 2019 година.
Решението подхожда и извършва политиката на държавното управление за възстановяване действието и контрола на здравната система в страната и повишението на качеството на здравната помощ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР