Изстрелването на севернокорейска междуконтинентална ракета променя геополитическата ситуация и дава

...
Изстрелването на севернокорейска междуконтинентална ракета променя геополитическата ситуация и дава
Коментари Харесай

Ракетните тестове на Северна Корея ѝ дават шанс да диктува правилата на играта

Изстрелването на севернокорейска междуконтинентална ракета трансформира геополитическата обстановка и дава на Пхенян нови причини, считат специалисти. Парадоксът е, че по-късно изстрелване изгледите за договаряния наподобяват по-далечни от всеки път.

Изпробвана в деня на американския народен празник, новата скъпа облага на Северна Корея евентуално може да доближи Аляска, а даже и по-далеч. Изпитанието обаче на първо място доближава режима до задачата му: да бъде в положение за заплаши американската континентална територия с нуклеарен огън.

Северна Корея твърди, че е притисната да прибегне до тази тактика за насърчаване на възпиращ нуклеарен капацитет заради опасността от 28 500-те американски военни, ситуирани в Южна Корея. Идеята, че повече американци са към този момент в обсега на севернокорейските ракети, ще въздействие от ден на ден върху американските гласоподаватели ", което ще се отрази върху президента Доналд Тръмп, счита Ким Йон-хюн, учител по севернокорейски проучвания в университета Донгук в Сеул. " Всичко навежда на мисълта, че Северът се пробва да качи оптимално цената си на дипломатическия пазар, с цел да си подсигурява господстваща позиция в връзките с останалия свят, в това число Съединени американски щати и Южна Корея ", споделя той.

Корейският полуостров е разграничен след Корейската война, приключила през 1953 година с помирение, а не с спокойно съглашение.

Всичко друго, само че не е и инцидентен

Северна Корея твърди, че нуклеарната и ракетната й стратегия не подлежат на каквито и да било договаряния, до момента в който Вашингтон не се откаже от " враждебната си политика ". Според Ким изборът на момента за пробното изстрелване във вторник - сред срещата на Тръмп и южнокорейския му сътрудник Мун Дже-ин и срещата на високо ниво на Г-20, е всичко друго, само че не и успокояващо инцидентен.

Мун гледа благосклонно на възобновяване на разговора, с цел да бъде принуден Северът още веднъж да договаря, а в официалното съобщение от срещата му с Тръмп се посочваше, че американският президент поддържа желанието на Мун за обновяване на разговора сред двете Кореи. Изстрелването на междуконтинентална балистична ракета е пестник за южнокорейския президент, счита Ким Йон-хюн. " Мун постоянно споделя, че по-скоро желае да седне на мястото на лидера, в сравнение с задната седалка, с цел да играе водеща роля в договарянията по нуклеарната тематика ", споделя Ким Йон-хюн за Агенция Франс Прес. " Очевидно Ким Чен-ун счита, че той е този, който би трябвало да управлява ", добавя той.

Според доста специалисти Вашингтон в последна сметка няма да има различен избор, с изключение на да договаря. " Накрая той няма да има различен избор с изключение на разговора ", отбелязва професор Ким Йеон-чхул от южнокорейския университет Индже.


© Kcna, Reuters

" Акробатичен номер "

От десетилетия Северна Корея се пробва, с изменчив триумф, да изтръгне отстъпки, редувайки провокациите с жестове в посока на мира. Ракетното тестване във вторник беше " деликатно изчислен нов акробатичен номер " на Севера, споделя Чхо Хан-бум, специалист в корейския Институт за национално обединяване.

Задавайки на ракетата си мощно извита траектория, Северна Корея съумя да тества обсега й (който съгласно Сеул може да е 8000 км), като избегне опцията тя да прелети над съдружника на Съединени американски щати - Япония. Северна Корея не прави и шести нуклеарен опит, което е друга евентуална " алена линия " (линия, която не трябва да се преминава) съгласно Вашингтон, отбелязва Чхо.

Изстрелването на междуконтинентална балистична ракета по такава траектория целеше затова " да вдигне залозите " преди възможни договаряния, споделя специалистът. Проблемът е, че това тестване в действителност " прави по-трудно за интернационалната общественост започването на договаряния. Голяма подигравка ", добавя той.

Това приказва, че Пхенян може би не бърза да седне край масата за договаряния.


© Kcna, Reuters

Правилата на играта

Докато чака, Вашингтон може да няма друго решение, с изключение на да призове още веднъж основния покровител на Пхенян - Пекин - да ускори натиска върху необуздания си комшия. Доналд Тръмп прочее във вторник още един път настоя в " Туитър " Пекин да " направи безапелационен жест " и да " постави завършек на този парадокс един път вечно ".

Пекин отвърна, че е положил съществени старания ". Макар да е сърдит от държанието на Пхенян, Китай има натрапчивата концепция, че рухването на съседа ѝ ще докара до появяването на границата ѝ на една Корея, съобразяваща се с Вашингтон. Освен това Китай е срещу разполагането в Южна Корея на американски щит за противоракетна защита, което съгласно него вреди на личната му отбранителна дарба.

И най-после, Пхенян печели време, " като се възползва от различията измежду интернационалната общественост ", споделя за Би Би Си Джон Нилсън-Райт от лондонския мозъчен концерн " Чатъм хаус ".

Тези различия сигурно ще се проявят и на срещата на Г-20 в Германия - сред Съединени американски щати, които упорстват за мощна реакция, и Китай и Русия, които предлагат въздържаност. В момента играта се диктува от Пхенян, споделя Нилсън-Райт./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР