Изстрели, пукотевица, блокирани магистрали и мостове: в Германия зачестяват инцидентите

...
Изстрели, пукотевица, блокирани магистрали и мостове: в Германия зачестяват инцидентите
Коментари Харесай

Гюрултия, злато и изцепки - турските сватби в Германия

Изстрели, стрелба, блокирани автомагистрали и мостове: в Германия зачестяват случаите по време на турски сватби. Само през последните месеци полицията се намесва стотици пъти. Как се прави турска женитба в Германия, споделя " Дойче веле ".

" Когато турските сватби ескалират ", " Стрелба на турска женитба ", " Бурните сватби се трансформират в проблем ", " Защо полицията не забрани сватбената стрелба? " - това единствено няколко заглавия от немски вестници през последните седмици. Повод за тази паника дават зачестилите произшествия, свързани с турски сватби в Германия. Само в края на предходната седмица полицията беше принудена на три пъти да се намесва поради празнични стрелби (отчасти доста интензивни) по време на сватби, оповестява вестник " Ди Велт ".

" Не толерираме присвояването на улици или цели квартали "

Според списание " Шпигел " анадолските сватби последователно се трансформират надали не в политически проблем. Списанието напомня, че турските сватбари неведнъж образуват огромни автомобилни кавалкади, които блокират цялото придвижване по улици и даже по автомагистрали. Някои изключително сърцати сватбари извършват с колите си същински номера на пътя, а това освен пречи на придвижването, само че и основава сериозна заплаха. " Шпигел " дава образец с един авто " джигит ", който с открития си " Мустанг " въртял с пушещи гуми осморки по асфалта на автомагистрала №3, до момента в който другите сватбари блокирали придвижването.

През последните седмици полицията трябваше да се намесва по сигнали на жители в градовете Кил, Хамбург, Мьорс и Лудвигсбург. Хората се оплаквали, че сватбарите гърмят със сигнални оръжия и пречат на придвижването. " Шпигел " напомня, че неотдавна сватбена кавалкада блокира един от най-важните мостове над Рейн в Кьолн, с цел да могат младоженците и техните посетители да си създадат фотоси на съответния изящен декор. А на автомагистрала 45 край Хаген сватбарската кавалкада с включени мигачи и натиснати клаксони принудила всички други участници в придвижването да карат с 30 километра в час.

" Само от април насам полицията в Северен Рейн-Вестфалия се е намесвала 278 пъти на сватбени тържества, които прекрачват границата на допустимото. Преброени са 119 сватбарски автомобилни шествия, в 32 случая е имало пукотевица със сигнални револвери, а в 30 случая е била употребена пиротехника. В специфичен проект за деяние на вътрешното министерство се споделя, че полицията не толерира " присвояването на улици или цели квартали ". В бъдеще автомобилните кавалкади при потребност ще бъдат следени даже с хеликоптери ", написа " Шпигел ".

Впрочем доста сватбари прекаляват освен на турските сватби. Автомобилни кавалкади, фойерверки и всеобщи фотоинсценировки край известни пейзажи можете да видите и на съветски, албански или ливански сватби в Германия. Но сватбарите от турски генезис като че ли най-силно се набиват на очи. Защо?

Как се прави турска женитба

Отговор на този въпрос търси турската журналистка Алев Доган, която на страниците на вестниците " Генерал Анцайгер " и " Райнише пост " предлага едно доста забавно изложение на турската женитба. Авторката изяснява, че турската женитба по доста белези припомня на типичната европейска венчавка: булчинска рокля и воал, шаферки, публични костюми. В същото време обаче тя е и тайно надцакване сред двете фамилии: кой ще даде повече, кой ще надмине другите по благотворителност и вежливост, кой ще направи най-силно усещане. Защото турската женитба свързва освен младоженците, само че и задачите им семейства - а това си е същинско минно поле, написа Алев Доган.

По-нататък журналистката споделя за обичайните церемонии, на които е подложена булката в навечерието на сватбата, както и за жестовете, които се чакат от младоженеца. Той би трябвало да вземем за пример да " почерпи " бъдещата си тъща, сестрите, братовчедките и приятелките на булката с посещаване в салон за хубост. В самия ден на сватбата дружно с правилни приятели, всички качени на скъпи коли, женихът взима булката от вкъщи ѝ, като би трябвало да заплати нещо като входна такса, достигаща до 500 евро. Всичко това се случва с музикален акомпанимент от барабан и зурни. За разлика от немските сватби, където има маса за дарове, на турската женитба булката се кичи с гердани от пари и злато, написа Алев Доган. В края на церемонията булката като нищо може да се окаже накичена с банкноти и благородни метали за 20 хиляди евро, научаваме от публикацията.

Всичко това наподобява частично архаично и кичозно, само че е в реда нещата. Проблемите стартират, когато се стигне до нарушение на публичния ред: стрелби и неразрешени фойерверки, блокиране на придвижването, рискови маневри по пътя. Министерството на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия към този момент е издало специфична листовка, където са посочени и ограниченията, които се взимат в такива случаи - чак до конфискация на коли и присъди отнемане от независимост. " Шпигел " написа, че депутатите в провинциалния парламент подкрепяли строгите наказания.

" Повечето турски сватби минават напълно миролюбиво "

" Спор няма, че полицията би трябвало да възпира тези, които блокират цялата автомагистрала единствено с цел да снимат за " Ютюб " някое смайващо видео. Или пък когато плашат минувачите с огнестрелно оръжие. Но дали сватбарите в действителност се държат толкоз диво, че да основават и заплаха? " - пита списанието и цитира ръководителя на Центъра за турски проучвания в Есен Хаджи-Халил Узлуджан. Той моли да се демонстрира повече толерантност и изяснява, че изцепките на сватбарите не са нито провокация против немското общество, нито някаква проява на мощ: " Онези, които по подобен метод дават воля на насладата си, не го правят безусловно, с цел да навредят на другите ", изяснява той и напомня, че множеството турски сватби минават напълно миролюбиво.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР