Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков във връзка

...
Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков във връзка
Коментари Харесай

Велислав Минеков от трибната на НС: Ще помолим ГЕРБ да се преместят от НДК

Изслушването на служебния министър на културата Велислав Минеков по отношение на проблема с вестник " Труд " и дейностите на изпълнителната власт мина положителния звук и прерасна в персонални нападки сред представители на ГЕРБ-СДС и министър Минеков.

За пръв път виждам министър да мечтае и да се държи като полицай, какъвто и спор да има един министър на културата с една медия е редно да се взема решение по културен метод, без помощта на полиция, разяснява Любен Дилов от ГЕРБ-СДС. И означи, че разногласието с " Труд " сега е в съда. С какво решение, на кой правосъден орган се опитахте да спрете излизането на един от най-старите вестници у нас, попита той.

Сравнявате ме с Бойко Рашков, за мен е чест, за мен е премия, аз ви благодаря. Това съобщи министърът на културата Велислав Минеков в Народното събрание по време на първото постоянно съвещание на новите депутати.

В началото и след прегласуване болшинството не одобри предлагането на Дилов дебатът да се предава по Българска национална телевизия 1 и БНР, против което възрази Любомир Каримански / " ИТН " /. Той настоя излъчването да е по Българска национална телевизия 2, както е съгласно правилника на Народното събрание.

" Като министър в парламентарна република съм склонен, че свободата на медиите заслужава изключително съвещание на Народното събрание, само че като жител на България и като сегашен министър на културата желая да попитам за какво нямаше изключително съвещание, когато бе спрян сигналът на БНР, когато Министерство на вътрешните работи и ГДБОП изземаха техника на ТВ7, за какво нямаше изключително съвещание, когато беше свалено предаването на Милен Цветков, за какво нямаше изключително съвещание, когато Валери Симеонов заплашваше публицисти, че ще им ритнат столчетата. Защо нямаше изключително съвещание, когато Българска национална телевизия излъчи подправена вест за бесилки и национален съд по време на митингите през 2020 година, за какво нямаше изключително съвещание, когато пред Народното събрание биеха деца и публицисти по време на летните митинги ", съобщи Минеков от парламентарната естрада.

Защо нямаше изключително съвещание, когато пред Народното събрание биеха деца и публицисти по време на митингите предишното лято ", попита служебният министър на културата проф. Велислав Минеков от трибуната на Народното събрание, където през днешния ден беше изслушан за проблема с в. " Труд ".

" Като министър на културата съм безусловно склонен, че свободата на медиите заслужава изключително съвещание на Народно събрание. Но като жител и сегашен министър желая да попитам за какво нямаше изключително съвещание на Народно събрание, когато спря сигналът на БНР, който не е спирал даже по времето на Втората международна война? Защо нямаше изключително съвещание, когато ГДБОП и Министерство на вътрешните работи изземаха онлайн сървъри и техника на банкрутиралата ТВ7? Защо нямаше изключително съвещание, когато опозиционно настроената телевизия BiT бе затворена и нелегално продадена на " незнаен покупател "? Защо нямаше изключително съвещание, когато вашия съдружен сътрудник Валери Симеонов от бившето НФСБ в ефир заплашваше публицисти, че ще им изядат хляба и ще им ритнат столчетата? Защо нямаше изключително съвещание, когато в границите на часове бе свалено предаването на Милен Цветков и карикатурите на Чавдар Николов бяха изтрити даже и от Ютеб канала на Народоосвободителна въстаническа армия ТВ? Защо нямаше, когато Българска национална телевизия излъчи подправена вест за бесилки и национален съд по време на митингите през 2020 година Защо нямаше изключително съвещание, когато издания като " Прас-Прес " бяха сложени в ъгъла и спрени от разпространяване... "

Предложението за чуване на Минеков беше направено от Александър Николов от ГЕРБ-СДС и беше признато през вчерашния ден на председателски съвет. Партията на Бойко Борисов интензивно влезе в ролята на защитник на свободата на словото и изиска още и изключително съвещание на Народно събрание поради вестника на Блъсков. Това предложение не беше подкрепено.

За свободата на словото

В края на изявлението си проф. Минеков укори предходните ръководещи, които посредством контракти по оперативни стратегии на Европейски Съюз са овладели българските медии, което е сложило страната на " гордото " 112 място по независимост на словото.

Той прикани ГЕРБ да изиска изключително съвещание на Народно събрание, с цел да бъдат обяснени " невижданите уволнения " на Ани Цолова, Милен Цветков, Мартин Карбовски, Миролюба Бенатова, Сашо Диков, Веселин Дремджиев, Лили Маринкова, заканите против Силвия Великова " и доста други, които не са се оплакали ".

Радослав Чолаков от ГЕРБ пък отговори на служебния министър, че по всички тези проблеми в Народно събрание са създавани анкетни комисии. Оказа се, че изявлението на проф. Минеков не се хареса на депутатите на Борисов и те желаеха той да бъде изпъден от зала, тъй като не уважавал Народното събрание и не отговарял на въпроси.

" Труд "

Служебният министър съобщи, че има изпратено предупреждение и няма никакви доказателства, които да са в поддръжка на настояването на Блъсков да бъде спряно на предварителното произвеждане за освобождение на постройките. Проф. Минеков заяви, че се чака решение на съда през февруари.

Той беше безапелационен, че министерството няма никакви връзки с в. " Труд ", а с компанията " Южен кръст 2001 " ЕООД, с която има подписан контракт за наем.

В понеделник полицията влезе в редакцията на " Труд ".Причината - неплатен наем и консумативи в размер на 149 450,59 лева

В серия от въпроси от ГЕРБ упорстваха, че за отговори за дейностите на МК по отношение на в. " Труд ", а Минеков отхвърли да дава отговор, тъй като ведомството има връзки само с " Южен кръст 2001 ".

От Движение за права и свободи взеха решение, че няма да задават въпроси, тъй като се оскърбиха от държанието на културния министър.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия пък съобщи, че е смешно точно ГЕРБ да са се загрижили за свободата на словото и попита дали преди Минеков е имало различен министър, който да изиска наема от Блъсков.

Той отговори, че е имало такива - Рашидов, който е желал наем от единствено 5,50 лева на квадрат при близо един декар повърхност. Той беше безапелационен, че няма различен подобен в региона. Последният министър в МК Банов пък не е желал да си събира наема.

Проф. Минеков съобщи още, че се е натъкнал на " откраднат хотел на морския бряг, на открадната 7-етажна постройка в центъра на София, намерихме също открадната преди седем години кола, върнахме я ".

" Ще върнем всичко откраднато там, където му е мястото. Ще пратим и вас там, където Ви е мястото. Но най-важното през днешния ден е, че ние си върнахме откраднатата страна, честито на всички ", съобщи още Минеков.

Това му изявление не се хареса на Тома Биков, който видя в думите му лична опасност. Десислава Атанасова пък изиска служебният министър да бъде глобен и прикани " Минеков вън ".

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР