Изслушването на кандидатите за за генерален директор на БНТ започна

...
Изслушването на кандидатите за за генерален директор на БНТ започна
Коментари Харесай

Как се харчат парите на БНТ е най-важната дилема пред кандидатите да я оглавят

Изслушването на претендентите за за общоприет шеф на Българска национална телевизия стартира в сряда със Сашо Йовков, пръв по реда на подаването на документите

© Юлия Лазарова Общо шестима са претендентите за поста общоприет шеф на Българска национална телевизия. В сряда Съветът за електронни медии (СЕМ) стартира чуването на техните хрумвания за развиване на публичната телевизия с първите първите трима претенденти по реда на подаване на документите - Сашо Йовков, Никола Тодоров и Явор Симов. В четвъртък пред Съвет за електронни медии ще се явят Сашо Диков, сегашният изпълняващ длъжността общоприет шеф Емил Кошлуков и Стоил Рошкев.

Гласуването в Съвет за електронни медии ще се организира в петък, когато ще стане известно името на новия общоприет шеф на Българска национална телевизия, в случай че никой от шестимата претенденти не събере нужното болшинство от 3 гласа в съвета. Съвет за електронни медии се състои от петима членове, три гласа са нужният най-малко за взимане на решение.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Постът на генералния шеф на публичната телевизия Българска национална телевизия беше освободен предварително в края на април преди приключването на мандата на Константин Каменаров, откакто той беше наказан условно на година и три месеца отнемане от независимост за шофиране след приложимост на алкохол. Според Закона за радио и телевизия лица, които са осъждани на отнемане от независимост за умишлени закононарушения от общ темперамент, не могат да заемат тази служба.

За краткотрайно изпълняващ длъжността общоприет шеф на Българска национална телевизия беше определен Емил Кошлуков. По закон срокът, за който тази позиция може да се заема краткотрайно, е единствено три месеца, по тази причина в това време Съвет за електронни медии разгласи процедурата за избор на общоприет шеф.

Конкурсът се организира в изискванията на невиждана финансова рецесия в Българска национална телевизия. От доклада за положението на малкия екран, изработен в средата на юни по искане на Съвет за електронни медии, стана ясно, че медията е задлъжняла с 44 млн. лева Основният въпрос, който се слага към този избор, е какво би трябвало да се направи, с цел да се подсигурява независимостта на Българска национална телевизия - както финансовата непоклатимост, по този начин и свободата на публицистичната политика и отбраната против всякаква политическа интервенция. Тези въпроси задава и Асоциацията на европейските публицисти в отворено писмо през днешния ден.

Ето какви хрумвания опазиха през днешния ден пред медийния регулатор първите кандидати за общоприет шеф на Българска национална телевизия по реда на тяхното чуване. Сашо Йовков: Обществените медии би трябвало да се финансират посредством корав % от брутния вътрешен артикул

Сашо Йовков работи в Българска национална телевизия от 1990 година Започва като кореспондент в " Ефир 2 " в екипа на Нери Терзиева и Сашо Диков. Йовков беше измежду претендентите за общоприет шеф на Българска национална телевизия и през 2017г. Тогава той съобщи, че три години мандат са малко и изрази подготвеност дружно със Съвет за електронни медии да инициира спор за напълно нов медиен закон.

Акценти от представянето

Сашо Йовков пази тезата, че финансирането на публичните медии би трябвало да става посредством корав % от брутния вътрешен артикул на страната. " Този вътрешен артикул пораства от година на година, което ще даде опция и на бюджета, колкото и малко за финансиране на публичните медии, всяка година да бъде по-голям. Но най-важното – той ще даде по този начин значимата автономия и самостоятелност на публичните медии, тъй като те няма да зависят от политическата обстановка ", уверено сподели Йовков.

Без изненада и той удостовери, че финансовото положение на Българска национална телевизия е огромен проблем. Към днешна дата отговорностите на Българска национална телевизия са 27 млн., като има заплаха до края на годината те да доближат 44 млн. лева Според него това може да се предотврати, като се предоговорят към този момент подписани контракти за продукции по Българска национална телевизия. Йовков сподели, че ще желае понижаване на цената на кулинарното предаване " Бързо, елементарно, вкусно ", което коства 8 500 лева на брой на Българска национална телевизия, ще упорства за понижаване на разноските за социологически изследвания в " Референдум ".

Йовков разгласи, че в случай че бъде определен за шеф, надпреварата " Стани богат " ще се върне в програмата на БНТ1 през есента единствено в осъществяване на вътрешен екип на малкия екран, а не посредством контракт за реализация от външна компания. Той изнесе информация, че за излъчени излъчвания на " Стани богат " Българска национална телевизия дължи към 3 млн. лева, до момента в който привлечените рекламни доходи в същия пояс са за към 400 хиляди лева Лицензионната такса за играта към задграничната компания е в размер на 168 хиляди лева, а разноските за реализация, които малкия екран дава на външния продуцент, са близо 1, 44 млн. лева, съгласно Сашо Йовков. Освен това Българска национална телевизия обезпечава и 200 хиляди лева на сезон за награден фонд в " Стани богат ". " Сигурен съм, че тези разноски могат да се редуцират ", бе безапелационен Йовков.

На преоценка ще подлежат и договорите за осъществяване на външни публични поръчки за софтуерните системите " Авид " и " Харис ". За втората система, която е обвързвана с планирането и ръководството на стратегиите - така наречен трафик система, Българска национална телевизия е платила 1,6 милиона лева на българска компания за програмен продукт, която и до момента не работи, сподели водещият на спортни вести. Йовков посочи, че Българска национална телевизия ще изиска от страната и спомагателни 11 млн. лева за възнаграждение на отговорностите за лъчение на сигнала за 2018 година и още 11 млн. за 2019 година Това са пари отвън бюджетната дотация, която за 2019 година е 67,7 млн. лева Никола Тодоров: Българска национална телевизия е опция сама на себе си

Оператор и режисьор. Работи в Българска национална телевизия от 1968г., което значи, че е очевидец на стила на ръководство на всички нейни генерални шефове - от Леда Милева до Константин Каменаров. Сега работи на свободна процедура. Завършил е публицистика в СУ " Св. Климент Охридски ". Работил е като оператор на " Панорама ", " Светът в деяние ", " Наблюдател ", " Всяка неделя " и други Снимал е документални филми. Бил е сътрудник на Българска национална телевизия в Германия 4 години.

Акценти от представянето

Никола Тодоров дефинира своята визия за ръководство и развиване на публичната телевизия като " избавителна " за медията поради финансовите усложнения, пред които тя е изправена: " Държавата непрестанно дава пари и парите се топят, изчезват – къде са?! За да излезе малкия екран от това състояние, би трябвало да стартира да създава сама своите стратегии и аз го виждам по един-единствен метод – да затворя малкия екран, да я затворя от вътрешната страна, да спре това приключване на средства. Посредством висококачествена стратегия малкия екран може да възвърне своето доверие и рейтинг. Българска национална телевизия е опция сама на себе си ". Външните продукции би трябвало да влизат в Българска национална телевизия в конкуренция с вътрешните във връзка с качеството и ясно да се покаже, че външните продукции не са, с цел да източват малкия екран. Според Тодоров държавната дотация е добра, а страната дава и спомагателни средства за Българска национална телевизия. Една от първите му задания, в случай че застане отпред на Българска национална телевизия ще е да разбере по какъв начин тъкмо са изразходвани парите и къде са отишли, а в случай че би трябвало - да се изнесат документи в случай че би трябвало, сподели Тодоров.

Според него в Българска национална телевизия би трябвало да се върне телевизионният спектакъл, а настрана - публичната телевизия да има и цялостен втори кино канал.

Когато един спектакъл смъкна свое заглавие, да бъде снимано от Българска национална телевизия и да се излъчва от публичната телевизия, това е дан към културата. Защо една хубава българска режисура да не се субтитрира и да се продава на открито, задава въпрос Тодоров. Явор Симов: Най-важното е да се сътвори дълготрайна тактика за финансово стабилизиране на Българска национална телевизия
Явор Симов е прочут като дълготраен съдебно-криминален кореспондент на Българска национална телевизия. При ръководството на Константин Каменаров стана шеф на отдел " Обществени поръчки " в малкия екран. Кариерата му стартира в " Ефир 2 " през 1998 година Има две висши образования - стопанска система в УНСС и право в Югозападния университет в Благоевград. Явор Симов беше представител на някогашния министър на вътрешните работи Румен Петков.

Акценти от представянето

Симов дефинира като най-важно да се сътвори дълготрайна тактика в границите на три години за финансовото стабилизиране на Българска национална телевизия. Според него нелекото финансово положение на малкия екран се дължи на прекачване на остарели отговорности (главно към излъчвателния комплекс на БТК - НУРТС) от предходни финансови години. Той има вяра, че финансирането би било устойчиво, в случай че има положително наличие, което да се създава от хората вътре в малкия екран.

Трябва да бъде несъмнено какъв тъкмо е дългът на малкия екран и по какъв начин той вярно да се ръководи. Според Симов е нужен изчерпателен и обстоен разбор на към този момент подписаните контракти и там където се постанова, те да се предоговорят. Според негово изследване Българска национална телевизия има непотърсени вземания от 2012 година

Много значимо е да се направи изследване, с цел да разберем какъв е профилът на аудиторията на Българска национална телевизия и тогава да планираме програмата и да сътворяваме нови излъчвания, споделя Симов. Телевизията би трябвало да притегли младежката публика и това може да стане, когато й бъде предоставена територия сама да основава излъчвания. Те могат да са осъществени за новите платформи, на които участва Българска национална телевизия.

За да се понижи високата цена на спортните пакети, съгласно Симов малкия екран би трябвало да се договаря за взаимно закупуване на тези права с организации или огромните телекоми, тъй като това ще понижи разноските на Българска национална телевизия за спорт.

Според Симов обособените звена в Българска национална телевизия, би трябвало да се управляват от мениджъри, а не от шефове.

БНТ2 би трябвало да бъде стратегия за просвета, обучение и районните центрове, а БНТ3 би трябвало да предлага стратегия за българите в чужбина.

Технологичното развиване на Българска национална телевизия би трябвало да следва програмната нужда на медията и да не се прави самоцелно.

" Смятам, че би трябвало да се направи инвентаризация на техниката в Българска национална телевизия, с цел да сме наясно с какво разполагаме и какви контракти са подписвани в тази област ", сподели Симов. По думите му в малкия екран има информация за платени, само че неизвършени механически доставки.

Като добра процедура той уточни образец за общи рекламни пакети сред Българска национална телевизия и БНР в слабите месеци януари - февруари, осъществени предходната година. " Тази процедура има смисъл да се продължи ", сподели претендентът за общоприет шеф.

В концепцията си Симов показва вяра, че ще стартира да действа " Фонд радио и телевизия ", който планува част от издръжката на Българска национална телевизия да идва от такси, събирани от жителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР