Изслушването на кандидатът за главен прокурор Иван Гешев продължава от

...
Изслушването на кандидатът за главен прокурор Иван Гешев продължава от
Коментари Харесай

Панов към Гешев: Как ще изразите своята благодарност за помощта на Цацаров?

Изслушването на претендентът за основен прокурор Иван Гешев продължава от сутринта. Дойде време и ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов да зададе своите въпроси към претендента. Те бяха 3: За ролята на Българска народна банка в делото КТБ; За медиите и за Сотир Цацаров.
Преди да ги разгърне, Панов разясни на Иван Гешев, че не би трябвало да приема задаването на въпроси като " персонална офанзива или хибридна офанзива, а за - чувайки отговорите питащият да си показа претендентът за основен прокурор ".
Въпросите и техните отговори:
1. Каква е била ролята на регулаторните органи за надзорните функционалности на страната в делото КТБ? Лозан Панов помоли Гешев да обясни думите си при обясненията за самото дело, че това е станало „ с логистиката на Българска народна банка “.
Гешев не можа да отговори всъщност, тъй като преди този момент се изрече актуалният основен прокурор Сотир Цацаров, който разясни: би трябвало да се запитаме не дали е редно да се дава отговор на подобен въпрос, а дали е редно да се задава той ". Според Цацаров не е нужно ръководителят на Върховен касационен съд да пита сходно нещо, откакто управляваният от него съд по този начин или другояче ще гледа делото КТБ като трета инстанция. 
Кандидатът за основен прокурор Иван Гешев употребява момента, с цел да изясни, че " въпросите целят да създадат процедурата тежка " и " да го компрометират като претендент ". И в кратце обобщи обвиняванията по делото КТБ и предложи на Лозан Панов да прочете прессъобщението, оповестено от прокуратурата на уеб страницата й.
2. По какви критерии определяте кои медии са справедливи, кои не? Въпросът беше заложен по отношение на изявленията, които " желаят да очернят " както се изрази Иван Гешев.
Кандидатът за основен прокурор беше сбит: " По това дали пишат правилни или погрешни неща, а това че зад избрани медии стоят избрани ползи това е ясно. Това са ми критериите. "
3. Как ще изразите своята признателност за помощта на основния прокурор? Това беше последният въпрос на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов.
" Този въпрос не го разбирам, стартира отговора си Иван Гешев, аз не съм негова номинация. Аз съм номинация на цялата прокурорска гилдия. Така че благодаря на всички от колегията, в това число и на основния прокурор. Нямам желание да му благодаря финансово, в случай че това намеквате. Иначе съм му признателен, че ми гласоподава доверие и съм част от екипа му. ", сподели Гешев.
След този отговори се намеси министърът на правораздаването Данаил Кирилов, който води процедурата и акцентира, че Гешев не е задължен да дава отговор на всеки подложен въпрос. Особено в случай че сметне, че той не е обвързван с тематиката - избор на идващ основен прокурор на България.
" Трябва да е транспарантно. Даже стартира да ми харесва ", отговори му Гешев.
Междувременно митингите " срещу " единствения претендент за основен прокурор на Орлов мост и в негова поддръжка пред Висш съдебен съвет не престават. Районите са блокирани за придвижване сега.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР