Изслушването на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков от Съвета

...
Изслушването на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков от Съвета
Коментари Харесай

СЕМ разпъна на кръст Кошлуков за държавните пари за БПЦ и предаването Вяра и общество

Изслушването на генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков от Съвета за електронни медии (СЕМ) по отношение на предаването " Вяра и общество " се трансформира в много забавен конфликт – и то с ръководителя на Съвет за електронни медии Бетина Жотева, както и Съвет за електронни медии като цяло.
В просторно ревю, Кошлуков насочи доста съществени обвинявания към водещия на предаването Горан Благоев. Той сподели, че Благоев петни православието, което обаче беше оспорено от Жотева. " Не видях нито една секунда, в която вярата да бъде хулена – по-скоро беше изразявано сериозно отношение към църквата и нейните земни представители и бяха заложени въпроси по какъв начин те боравят с държавни средства ", сподели тя по адрес на Кошлуков. И попита по какъв начин по този начин в Съвет за електронни медии са почнали да идват 10-12 дни след излъченото на 6 юни, 2020 година предаване „ Вяра и общество ” със заглавие " Щедростта на страната към БПЦ след пандемията " " масирани сигнали под индиго " . От Съвет за електронни медии категорично показаха, че не виждат дисбаланс в това предаване на показани гледни точки.
Иначе Кошлуков упрекна Благоев в липса на безпристрастност и в едностранен взор, тъй като канел предпочитано посетители, критикуващи Българската православна черква (БПЦ). Конкретно генералният шеф на Българска национална телевизия уточни отец Дионисий, който бил най-чест посетител - а това било все едно " Баневи да дават оценка на работата на прокуратурата " (бел. ред. - Баневи още не са осъдени). Генералният шеф на Българска национална телевизия даже стигна до такава степен да споделя, че даже по времето на комунизма нямало такова " злословене " към православието – тъй като във " Вяра и общество " било казано, че има незаконен сговор сред страна и черква и църквата станал брожка на ревера на страната . Според Кошлуков, има набеждаване в закононарушение , тъй като " тези монаси в Рилския манастир ще откраднат парите, които им отпускат от Министерския съвет ". Той е уверен, че парите за тази година за Рилския манастир " са същите ", както и в предходни години, само че е показано все едно е нещо изключително. Генералният шеф попита и " по какъв начин по този начин " се правело подстрекателство, че Бойко Борисов с държавни пари си купува гласове - поради Рилския манастир.
" Не може да се цитира Facebook в предаване и да се гради теза ", акцентира Жотева.
" Няма по какъв начин Българската православна черква да взе участие в излъчвания, които я хулят. Заради персоналният спор на един човек, Българска национална телевизия не може да си извърши публичната задача ", заключи Кошлуков, който изясни по какъв начин бил " антикомунист по разбиране " и бил задоволително възрастен да помни " окарикатуряването на църквата ". Той видя " злословене на вярата ", тъй като имало епизод на " Вяра и общество ” с показване на светеца Александър Чудотворец, което съгласно него е засегнатост за вярата, и стигна до познатото " грантаджии " поради " похулване на вярата ".
На експлицитен въпрос Кошлуков акцентира, че върху него няма външно въздействие поради предаването. " Предаването " Вяра и общество " не е спряно, не мисля да го спирам ", посочи генералният шеф на Българска национална телевизия. Той сподели и, че не са спрени повторенията на предаването, като го дефинира за медийни неистини. Бетина Жотева обаче отвърна, че не са неистини, а в половината писма, получени в Съвет за електронни медии, имало поздравления за Кошлуков, че е спрял предаването.
Всъщност нито един член на Съвет за електронни медии не се съгласи, че във " Вяра и общество " е имало рискова рецензия към БПЦ. А Розита Еленова подсети, че са общоизвестни случаите с " ролексите " и " лимузните " в БПЦ.
Каква е ориста на Горан Благоев - обичайна ми процедура е да санкционирам такива чиновници, не да ги отстранявам, разяснява Кошлуков, с конкретизиране, че чака от Благоев писмени пояснения. Той настоя, че " 5 години в предаването " не е стъпвал митрополит, " поради персоналната война на един човек " с църквата.
И още
Според Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ), наподобява че Кошлуков нападна предаването поради ползите на БПЦ. Конкретно АЕЖ засяга следното: " Дълбоко смущаващо е декларираното от Митрополит Гавриил: " За пръв път се срещнах с господин Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. Синод на БПЦ, с цел да разиска съгласно неговите думи " скандалното предаване " на " Вяра и общество " от 06.06.2020 под надпис " Щедростта на страната към БПЦ след пандемията ".
Кошлуков ли е потърсил Синода или не, пита АЕЖ. И споделя още: " Или даже по-лошо – търсене на подпомагане от външна институция от страна на управлението на медията за кавга с публицист. Логичното държание би било управлението на малкия екран да стои зад публицистите, а не да търси помощ извън, с цел да оказва напън върху тях ".
" Не бих желала да Ви запитвам имали ли сте среща със Синода ", обърна внимание и Розита Еленова. " Сравнително рядко се виждам с тях, и то поради този сигнал - другояче не се виждам ", отвърна Кошлуков.
По мотив постъпващи в Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) голям брой запитвания от публицисти уведомяваме, че в КЗД има подадени тъжби против предаването " Вяра и общество " по Българска национална телевизия и неговия водещ Горан Благоев с изказвания за дискриминационно отношение по отношение на Българската православна черква. Работата по тези недоволства ще продължи по открития законов ред, гласи публично известие на КЗД.
" Няма да ви глобим, тъй като няма нарушаване на Закона за радио и телевизия ", посочи в края Бетина Жотева по адрес на Кошлуков. А по адрес на " Вяра и общество " заключението ѝ беше, че " са престъпени етични правила ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР