Изследвайте се за хепатит С, призоваха лекари, които представиха на

...
Изследвайте се за хепатит С, призоваха лекари, които представиха на
Коментари Харесай

50-60 нови болни от хепатит седмично, лекари призовават хората да се изследват

Изследвайте се за хепатит С, приканиха лекари, които показаха на конференция в Българска телеграфна агенция резултати от потреблението на революционни лекарства. Повод за апела да се изследваме, е Световният ден за битка с хепатита, предава news.bg.

Ежеседмично се откриват по 50-60 нови заболели. Д-р Елена Тотева от НЗОК напомни, че преди 2016 година единствено болните с напреднал стадии на чернодробно увреждане можеха да се лекуват гратис у нас. След март 2017 година всички пациенти с вирусен хепатит подлежат на терапия.

До края на май 2017 нови 575 души са били на терапия. Това са над 30% повече пациенти, за което Касата заплаща същата сума за лекуване, това е станало посредством контрактуваните отстъпки на медикаментите, регистрира доктор Тотева. При новите лекарства има висока успеваемост на изцеление на пациентите, регистрира тя.
" Хепатит С е заболяването с най-кратка история в историята на медицината. През 1989 година е открит вирусът, през 2014 година стана допустимо заболяването да е излекувана за къс период ", съобщи доктор Йордан Генов от Гастроентрологията на ИСУЛ.

Той разясни, че хепатитът не е единствен, има цяло семейство от вируси, които се повлияват от особеното типове лекуване.

Лекарят съобщи, че към този момент лекарства без интерферон може да излекуват пациентите. В България в началото единствено болните в тежки форми са имали право на гратис лекуване. От март т.г. всички пациенти Хепатит С получават абсолютно лекуване, прецизираха медиците.

Лекарите регистрираха, че в Съединени американски щати и в Германия имат максимален брой лекувани пациенти в света от хепатит С. Те лекуват максимален брой пациенти за 8 седмици - това е 2/3 от продължителността на заболяването. Богатите страни добре възнамеряват разноските си, съобщи Генов.

От 105 пациенти в техния клиничен център по гастроентрология с непосредствено настоящи сътрудници единствено 1 пациент не е оздравял дефинитивно, регистрира доктор Генов.

Проф. Красимир Антонов от болница " Св. Иван Рилски " също регистрира високи резултати на сполучливо изцеление на пациенти от хепатит С. От 127 сполучливо завършили пациенти - 100% в края на лекуването са без вирусна зараза. 96% имат трайно изцеление.

Това е седмата най-глобална причина за смъртност. Световната здравна организация (СЗО) има проект да се понижат мащабите на заболеваемостта, съобщи доктор Милен Околийски специалист в офиса на Световната здравна организация в България.

Вирусният хепатит е световна опасност - 240 млн. oуши имат хепатит Б, 130 млн. живеят с вируса на хепатит С, регистрира доктор Околийски. В Европа 14 млн. oуши са имали хепатит Б, 14-15 млн. души с хепатит С.

98% от случаите за затруднения при хепатита се среща цироза на черния дроб или раково заболяване.
За да има устойчиви старания, е необходим народен проект за деяние, съобщи доктор Околийски. Всяка страна да дефинира личните си цели да прави оценка напъните в действително време. Най-важното е ранното диагностициране на хората. В България има огромен брой хора, които не подозират, че са инфектирани с хепатит Б или С, съобщи доктор Околийски.

Най-застрашени са хора с рисково държание, които използват твърди опиати, обменят игли. Необходимо е да се обезпечат най-малко 200 комплекта за гратис проучване годишно, да се приказва за безвреден секс, сподели доктор Околийски. Това са млади, полово дейни хора, които използват интравенозни опиати.
В Европа има повече смъртни случаи от хепатит, в сравнение с от ХИВ, добави той.

Една от сполучливо излекуваните пациенти - Снежана Георгиева разгласи, че откакто през март падна ограничаването за лечение на по-леките случаи на хепатит, нейните индикатори през юли са, че няма вируса в кръвта. Важна е профилактиката, сподели дамата, която инцидентно разкрила, че има хепатит С.

Д-р Станимир Хасърджиев, ръководител на Национално съдружие за битка с хепатита " Хепасист ", описа, че човек 30 години е носил хепатит С без да знае. Той е бил инфектиран при кръвопреливане в детска възраст.

" Повишени чернодробни ензими не постоянно значат, че човек е пил повече от 2 чаши вино вечерта. Трябва да се търси източника за какво това е по този начин. Често се оказва вирусен хепатит ", сподели доктор Хасърджиев.

Изследването на чернодробните ензими не е скъпо, увери доктор Хасърджиев. За 60 стотинки, а в случай че се контракти с Касата, цената може да е и по-ниска, човек може да види равнището на ензимите си.

Тестовете не са диагноза, те демонстрират, че организмът се е срещнал с вируса. Дали сега се постанова да се лекува, излиза наяве от втория тест.

Не можем да заместим страната, до момента в който няма скринингова национална стратегия, търсям тези хора, с цел да стигат до лекуване по-навреме, добави доктор Хасърджиев.

За да призоват повече хора да се изследват, са измислили Фоторамка, с която хората и в обществените мрежи могат да пропагандират познатите си да се изследват за хепатит. Рамката ще бъде в Народното събрание на 28 юли, когато се чака депутатите да се включат в акцията за поддръжка и информиране на хората за хепатит.

Организират и журналистически конкурс за материал, отдаден на скрининга под надпис " Свят без хепатит С ". Той се организира от 11 юли до 20 ноември.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР