Изследвайки Марс, може разберем повече за миналото на Земята –

...
Изследвайки Марс, може разберем повече за миналото на Земята –
Коментари Харесай

Астрофизик: Преди 3 млрд. години Марс е бил като Земята - с атмосфера и вода

Изследвайки Марс, може разберем повече за предишното на Земята – по какъв начин Марс в този момент е една алена пустиня, а преди 3 милиарда години е бил като Земята – с атмосфера, сходна на нашата, с вода, която е текла на повърхността. Това сподели астрофизикът пред БТВ доктор Владимир Божилов във връзка откритото от учените подземно езеро на планетата.
" Ако има езеро на Южния полюс, най-вероятно го има и на доста други места на Марс. Следващата стъпка е в идващите години е да се проучват данни от други места ", разяснява доктор Божилов.
Той беше безапелационен, че откритието е доста значимо, защото в действителност основава голяма възможност за съществуване на живот на Марс. „ Не можем да кажем има ли живот в тези солени води, до момента в който не вземем проба и не намерим действителни микроорганизми в лаборатория. Смело обаче можем да кажем, че с това вероятността нараства драстично”, означи астрофизикът.
„ За да вземем проба 1,5 км под повърхността на Марс, би трябвало да изпратим нова задача, която да е особено за полет до Червената планета и прокопаване на нейната повърхнина. Мисията, която в този момент пътува към Марс, ще прокопае 5 м под повърхността му”, добави той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР