Изследванията, свързани с дилемата вреден или полезен е алкохолът за

...
Изследванията, свързани с дилемата вреден или полезен е алкохолът за
Коментари Харесай

Ако се чудите полезен или вреден е алкохолът

Изследванията, свързани с алтернативата нездравословен или потребен е алкохолът за здравето на индивида, в последните години станаха толкоз доста и толкоз спорни, че елементарният човек може да се обърка.

Част от научните изводи отхвърлят възможна изгода от алкохола за здравето. Други пък акцентират плюсове от пиенето. В последна сметка обаче можем да заключим, че в случай че не пиете, няма потребност да стартирате, с вярата да подобрите здравословното си положение. А в случай че си пийвате устойчиво, сигурно ще навредите на здравето си.

Етанолът е потвърдена протоплазмена отрова. Той работи на клетъчно равнище, увреждайки най-фините витални структури и механизми. Тоест, в случай че пиете устойчиво, ще навредите неизбежно на здравето си рано или късно.

Всеки организъм може да преработи безвредно несъмнено количество алкохол, съгласно вродените равнища и интензивността на ензима със комплицираното име алкохолдехидрогеназа.

В това отношение има обилни разлики освен сред индивидите, само че и сред обособените раси. Това е повода едни хора да пият доста и дълготрайно, без да развият чернодробно увреждане, а други да получават цироза при неголеми количества алкохол.

 Алкохол

Черният дроб е доста здрав орган, само че не би трябвало да издевателстваме над него. Той се поврежда от ексцесивна алкохолна консумация и от вирусните хепатити, които постоянно стават хронични, без човек даже да е схванал, че се е заразил. Нездравословното хранене и затлъстяването също подкопават активността на черния дроб.

Тъй като твърдият алкохол ускорява заплахата от други здравословни проблеми – главно цироза и рак, лекарите предлагат хората, които го употребяват, да преминат на вино или бира.

Намаляването на пиенето напълно не е лесна работа. Но е значимо да се направи, преди да се появят сериозните алкохолни увреждания, които включват алкохолна стеатоза, хепатит и цироза, полиневропатия, проблеми с храносмилателната система.

Един от първите признаци, че черният дроб се предава, е повишението на характерни ензими в кръвта – АсАТ и АлАТ. Затова е добре чернодробните ензими да се изследват профилактично при постоянно или инцидентно невъздържание с алкохола.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР