Изследванията показват, че третата ваксина срещу пневмококи се оказва излишна.

...
Изследванията показват, че третата ваксина срещу пневмококи се оказва излишна.
Коментари Харесай

Не се търси икономия в предлаганата от МЗ ревизия на ваксините

Изследванията демонстрират, че третата ваксина против пневмококи се оказва непотребна. Това стана ясно от коментара пред Нова тв на лекар Ангел Кунчев, основен здравен контрольор.

Други болести пък стават типични за юношеската възраст, не за детската. Затова се налагало преразглеждане на имунизационния си календар.

Той изясни още, че концепцията за новия имунизационен календар идва след разискване със здравните специалисти. За 10 години у нас е намаляла заболеваемостта от туберкулоза.

Ефектът от подобен вид промени е дълготраен, увери Кунчев. Приемите би трябвало да са толкоз, колкото са нужни, счита той. Не би трябвало непрестанно да се усилва приемът на ваксини.

В измененията няма издирван стопански резултат. Ваксината против варицела ще влезе в целесъобразния календар. Една компания към този момент е почнала процедура по регистрация на тази ваксина.

Доц. Любомир Киров, представител на общопрактикуващите лекари, изясни, че спомагателният банкет на ваксина против коклюш е положителен. Той желае да остане тестът манту, която би трябвало да отпадне, тъй като тя е ориентир за лекарите. Медиците считат, че спадът на заболеваемостта от някои заболявания е поради ограниченията, които се вземат. Общопрактикуващите лекари не са взели участие в разискванията.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР