Изследването се състои от няколко отделни проучвания и е дело

...
Изследването се състои от няколко отделни проучвания и е дело
Коментари Харесай

7% от болните с хронично възпаление на червата могат да развият рак на дебелото черво

Изследването се състои от няколко обособени изследвания и е дело на гастроентеролога доктор Христо Вълков под научното управление на проф. Пламен Пенчев . То обгръща 9-годишен интервал и включва 470 приети в болница пациенти с възпалителни чревни болести, които имат засягане и на дебелото черво. За едно от изследванията най-големият за страната център за диагностика и лекуване на възпалителни чревни болести, получи неотдавна влиятелната премия " Top UR-CARE Recruiter 2022 " на Европейската Крон и колит организация (ECCO).

Сред изводите, до които е достигнал доктор Вълков, който неотдавна отбрани и дисертация на същата тематика, са:

Извод 1: Честотата на предраковите лезии, които могат да преминат в колоректален карцином измежду пациентите с ХВЧЗ (хронично възпалително чревно заболяване) е 7%.

Извод 2: Предраковите лезии най-често са локализирани в ректума и ляв колон като нормално са под формата на полипи.

Извод 3: Колоректалните аденоми съставляват най-честия вид предракови лезии при пациентите с ХВЧЗ.

Извод 4: 9.5 години е междинния интервал от диагнозата на ХВЧЗ до откриването на колоректална дисплазия (предракови клетки).

Тези данни, както и въвеждането на пациентите в цифровата платформа на Европейската Крон и колит организация (UR - CARE), за което Клиниката по гастроентерология получи специфична премия от интернационалната организация, ще оказват помощ на българските лекари да отграничат пациентите с ХВЧЗ и нараснал риск от развиването на колоректален рак. " Нашата съществена цел е да се грижим по този начин за пациентите с ХВЧЗ, които лекуваме и наблюдаваме, че да им осигурим едно положително качество на живот и да не допуснем развиването на злокачествени затруднения ", изясни проф. Пламен Пенчев - един от най-големите специалисти в България в диагностиката и лекуването на ХВЧЗ. Според него главният проблем е, че едвам дребна част от пациентите с тези болести, които по международни епидемиологични данни би следвало в България да са сред 12 000 и 20 000, в действителност се лекуват и наблюдават. А става въпрос за младежи, в дейната възраст сред 15 и 35 години, които остават недиагностицирани, качеството им на живот страда и в случай че не бъдат лекувани са изложени на риск от тежки затруднения. Причината е неналичието на народен указател, нещо, за което доктор Пенчев се бори от години, в който пациенти от цялата страна да бъдат регистрирани и проследявани.

" За страдание при пациентите с възпалителни чревни болести не рядко се стига до оперативно лекуване. Положителната вест е, както демонстрира и изследването на сътрудниците, че относително рядко става въпрос за рак на дебелото черво - в множеството случаи са други затруднения в резултат на ХВЧЗ. При пациентите с улцерозен колит - в към 10% от случаите има потребност и от хирургично лекуване, до момента в който при тези с болест на Крон - до 60% ", изяснява доктор Георги Желев , който дружно с началника на Клиниката по хирургия проф. доктор Николай Пенков , се измежду лекарите с максимален опит в България в хирургичното лекуване на затрудненията от ХВЧЗ.

Кои са Хроничните възпалителни болести на червата?

Това са група болести, които се характеризират с рецидивиращо, деструктивно инфектиране на гастроинтестиналния тракт като двете най-чести форми на ХВЗЧ са улцерозен колит и болест на Крон. Сравнително рядко се среща инфекциозен развой, който не протича като гореспоменатите две и това е неопределения колит. Съществуват и така наречен микроскопски колит, който сплотява колагенозния и лимфоцитния колит.

Какви са аргументите за ХВЗЧ?

Най-често ХВЗЧ се развиват на фона на генетична предиспозиция към фактори от околната среда, като избрани бактерии, вируси, банкет на НСПВС, перорални контрацептиви, тютюнопушене и др, по отношение на които организмът реагира с несъразмерна активация на чревната имунна система и води до хронично инфектиране. При тези болести, с изключение на засягане на дебелото черво, се следят и разнообразни прояви като температурни положения, загуба на тегло, анемия, ставни болки (артралгия), засягане на очите, Erythema nodosum, продължителен хепатит. Тези положения се смятат за преканцерозни.

Какви са най-честите признаци при ХВЗЧ?

При заболяването на Крон признаците най-често са свързани с непрекъснати или коликообразни болки ниско в коремната област и най-вече в дясно, хронична диария, редукция на тегло, температура, не по-висока от 38,3 (субфебрилна) и обща изнемощялост.

Най-честите признаци на Улцерозния колит са кървава диария, коремни болки, анорексия или внезапна загуба на тегло. Той може да е лек, сдържан, тежък и фулминантен, които се разграничават по силата и честотата на гореспоменатите симптоматични прояви.

Какви могат да са затрудненията при нелекувана ХВЗЧ?

Освен затруднения, свързани директно с функционалността и положенията на червата, се следят и голям брой други прояви в органи и системи, които са отвън гастро-интестиналния тракт. Такива са кожиният обрив erythema nodosun или Pyoderma gangrenosum, периферни или централни артритни болести като Болест на Бехтерев или сакроилиит. При очните прояви могат да се изявят увеит или еписклерит. Холелитиазата пък е жлъчно-чернодробна демонстрация, която се асоциира най-често с заболяването на Крон. Не е изключен и реактивен хепатит. Анемията, обвързвана с дефицит на желязо, фолиева киселина или витамин B12, както и белодробни и сърдечни затруднения, изразени като белодробна фиброза и перимиокардит са редки, само че постоянно остават дълго неасоциирани с хроничното инфектиране на червата.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР