Изследването на общественото мнение е сложна и отговорна работа, която

...
Изследването на общественото мнение е сложна и отговорна работа, която
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч"към "Галъп": Социологията е отговорност

Изследването на публичното мнение е комплицирана и виновна работа, която изисква точност, знания и отговорност - с тези думи ръководещият сътрудник в социологическата организация " Алфа Рисърч " Боряна Димитрова разкритикува остро организация " Галъп Интернешънъл " в ефира на Българска национална телевизия.

Изявлението й беше направено в най-гледаното време - незабавно след оповестяването на резултатите от евроизборите и беше предизвикано от данните, които " Галъп " даваше преди гласуването. " Алфа Рисърч " и " Галъп " са измежду най-известните социологически организации в страната.

Част от шефовете на " Галъп " до последния миг говореха за трендове, които са радикално разнообразни от това, което в този момент демонстрират резултатите, съобщи Димитрова, като на няколко пъти загатна Андрей Райчев и последната му прогноза преди изборите. На 23 май двамата бяха в студиото на Българска национална телевизия и тогава Райчев съобщи, че разликата сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия е по-малка от планувана от " Алфа Рисърч " (агенцията даваше към 5 на 100 преднина за управляващите) и даже не изключва социалистите да водят в резултата. През март и април проучванията на " Галъп " даваха преимущество на левицата. Резултатите от анкетите на изхода на изборните секции през днешния ден демонстрират победа на ГЕРБ с разлика сред 5 и близо 8 % при другите организации.

Социологията изследва публични процеси и не мога да приема, че можеш да замениш огромните обществени процеси и значимите обществени проблеми с цифри, които не са в центъра на публичния спор, съобщи Боряна Димитрова. Тя добави, че персоналните желания на социолозите са едно, само че науката би трябвало да почива на методология и акуратност.

Андрей Райчев, който дълго време беше съсобственик на " Галъп ", а преди няколко години разгласи, че се отдръпва от социологията, само че ще следи политическите процеси в страната, не присъстваше в студиото на изказването на Боряна Димитрова.

Малко по-късно, в същото студио шефът на " Галъп " Първан Симеонов, опонира, че организацията не е изнасяла крайна прогноза за изборите, а единствено моментна фотография на настройките, освен това направена седмица по-рано. В публикуваните тогава данни се споделяше, че към 17 май съгласно организацията Българска социалистическа партия е с евентуален избор сред 28% и 32%, а ГЕРБ - с евентуален избор сред 27% и 31%. Не излязохме с прогноза, таман тъй като не можехме да разчитаме на настоящи данни, сподели през днешния ден Симеонов.

В последвалата полемика политологът Антоний Гълъбов уточни, че прогнози за изборни резултати е редно да се вършат върху поредност от сондажи минимум година и половина обратно и че всеки опит да се показа сондаж като предизборна прогноза е операция. Колегата му Румяна Коларова пък съобщи, че съгласно нея " Галъп " са разполагали с " много точна прогноза, само че просто я премълчаха ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (512)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР