Изследване сред 1911 икономически активни българи показва, че спрямо 2017

...
Изследване сред 1911 икономически активни българи показва, че спрямо 2017
Коментари Харесай

Психолог: Има двоен ръст на хората с невротично поведение

Изследване измежду 1911 стопански дейни българи демонстрира, че по отношение на 2017 година се е удвоил процентът на хората, които реагират нападателно или пасивно защитно-невротично. Това заяви психологът Пламен Димитров.
„ За 67% водещият жанр на справяне е един от агресивно-защитните или пасивно-защитните модели на екзистенциално насочване. Изследването ни стартира през март и обгръща хора сред 25 и 60 години чак до края на октомври “, разясни психологът. Преди три години процентът е варирал към 30.
Двойно е понижен броят на хората, които имат класическите градивни модели на ориентировка към реалистични планове, достижения, развиване, поддръжка и взаимност, регистрират експертите.
„ За сметка на опозиционния жанр, битката, негативизма, отричането или пък перфекционистичното очакване да се осъществят някакви свръхстандарти. Конформизмът също е повишен, ритуализацията. “
Два пъти е повишено невротичното държание с всичките му многообразни проявления, посочи Димитров.
„ От бездейност, стесняване, затваряне, самоизолация, депресивност, обезсърчение до оня параноичен ентусиазъм да властваш, да доминираш или да се втурнеш да се спасяваш с ритуализирани форми като това да имаш богата персонална аптека. “
Виждаме мъчително безконтролно отношение от властниците по какъв начин да се сътвори среда и политика, тъй че хората да се усещат по-уверени и градивни да се оправят с рецесията, която към този момент е многопластова, счита Димитров. Сега по думите му всеки се избавя поединично. Това важи и за презапасяването с медикаменти, поради което избрани лекарства изчезват от аптечната мрежа.
„ Още когато опасността се глобализира, имаше ентусиазъм и хората се втурнаха да се запасяват, в това число с тоалетна хартия и храни ", напомни той. Това е особено за обстановка на нараснала тревога, когато се включват аспекти на имунната система, които водят до невротични, крайни и неефективни държания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР