Изследване, проведено над 257 000 души, което продължило 13 години,

...
Изследване, проведено над 257 000 души, което продължило 13 години,
Коментари Харесай

По-добрата дейност на мозъка се постига с тези полезни храни

Изследване, извършено над 257 000 души, което траяло 13 години, потвърди, че потреблението на 3-5 плода на ден понижава с 11% заплахата от появяването на сърдечносъдови болести. Ако ежедневната консумация е над 5 плода, процентът пък нараства до 26. Този предпазен резултат се дължи на богатите количества калий, фолати (съединения на фолиевата киселина), фибри и антиоксиданти, които се съдържат в плодовете, написа Elle. Ала нещата не са толкоз елементарни, тъй като храните и техните съставки работят взаимосвързано. Затова е значимо храненето да е разнообразно и уравновесено. Ето и от какво се нуждае човешкият мозък, за дафункционира добре.

Захарта – супергоривото на невроните

Мозъкът е огромен потребител на глюкоза (захар). Той е некадърен да я складира и по тази причина черпи от кръвта според от потребностите си. Затова е значимо да се поддържа непрекъснато равнището на захар в кръвта.

Какво да консумираме

За желани са бавните захари от зеленчуците като леща, от макаронените произведения, ориз, самун, картофи. Те гладко зареждат с сила кръвта. Препоръчва се да се одобряват в нараснали количества преди огромно умствено или физическо натоварване.

Вода, задоволително вода!

Нашето тяло се състои главно от вода и мозъчните неврони са доста чувствителни към обезводняването. Загуба на вода от над 2% от телесната маса (над 1,4 л за човек с тегло от 70 кг) води до спад във физическите благоприятни условия и може да се отрази отрицателно на умствената активност (по-специално на концентрацията).

Препоръка: да се пие по 1,5 л на ден, за предпочитане богата на магнезий минерална вода.

Омега 3 за добра памет

Според някои проучвания омега 3 мастните киселини спомагат за положителната работа на мозъка – подтикват го и усъвършенстват паметта.

Какво да консумираме?

Омега 3 се съдържат в някои масла, по-специално от рапица и орехи, и в тлъстите риби като сьомга, сардина и херинга.

Витамини от група В за предаване на информация

За производството на невропредаватели (химическите “куриери” на мозъка) са нужни витамини от група В – В6, В9 (фолати) и В12. При възрастните значително отслабването на паметта се изяснява с дефицит на витамини от група В. В композиция с магнезий (и антиоксиданти), те могат да подтикват интелектуалните благоприятни условия на индивида. Това се потвърждава от редица изследвания. За сведение на прецизните вегетарианци витамин В12 се съдържа единствено в месните артикули.

Какво да консумираме

Дробът, както и яйченият жълтък, пълнозърнестите храни, листните зеленчуци (заради витамин В 9) и кълновете са мощно целесъобразни. Количествата могат да се усилят в интервали на изпити, претоварване, както и при бременни, възрастни и вегетарианци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР