Изследване открива, че изненадващо голям брой водещи уебсайтове събират информацията,

...
Изследване открива, че изненадващо голям брой водещи уебсайтове събират информацията,
Коментари Харесай

Топ сайтове следят какво пишете още преди да сте натиснали „изпрати“

Изследване открива, че изненадващо огромен брой водещи уеб страници събират информацията, която въвеждате – да вземем за пример пароли или имейл адреси при процеса на регистрация – даже тогава, когато не завършите процеса и не кликнете на „ изпрати “.

Изследователи от Льовенския университет, Университетът Радбъд и Лозанския университет преглеждат водещите 100 000 уеб страницата. За да откри дали онлайн тракерите не злоупотребяват с достъпа до онлайн формулярите, екипът браузва по този начин, като че ли се намира в Съединени американски щати и Европейския съюз. Сред топ уеб страниците, в които имейл адресите изтичат до домейните за следене, са USAToday и Independent, въпреки че проблемите на тези две съответни места към този момент са позволени.

„ Имейлите на потребителите се ексфилтрират до домейните за следене, маркетинг и разбори още преди формулярът да е изпратен и преди даването на единодушие в 1844 уеб страницата в случаите, когато те са посетени от Европейския съюз, и в 2950, когато се браузва в тях от Съединени американски щати “, написа екипът в своето проучване, което ще бъде показано на конференцията за сигурност и персонални данни USENIX Security22.

Самите уеб сайтове не употребяват наложително данните, само че те работят с трети лица (маркетингови и анализаторски услуги), които боравят с тях. 52 уеб страницата събират данни за хората още преди някой да е кликнал на бутона „ изпрати “, в това число съветският домейн на „ Тойота “ и съветският софтуерен колос Yandex.

„ Ако има бутон „ изпрати “, човек приема с съображение, че той прави нещо – че той ще изпрати вашите данни, когато кликнете на него – споделя Гюнс Акар, професор и откривател от Университета Редбъд пред Wired. – Бяхме извънредно сюрпризирани от тези резултати. Смятахме, че ще се натъкнем на няколкостотин уеб страницата, при които имейлите се събират преди натискане на „ изпрати “, само че това надвишава доста упованията ни. “

В в допълнение проучване експертите откриват, че Meta и TikTok „ събират хеширана персонална информация в уеб формите даже тогава, когато потребителят избере да не ги изпрати и не даде своето единодушие. “

През март 2022 година те изследват в допълнение уебсайтовете, при което бот вкарва имейл и ключова дума, след което кликва на нещо, което го води на друго място, друго от интернет страницата (без да кликва на бутона „ изпрати “). Идеята е да се откри дали тази информация доближава до така наречен Automatic Advanced Matching на Meta и TikTok, виновен за събирането на персонални данни.

„ Открихме, че 8348 уеб сайтове от Съединени американски щати и 7379 от Европейския съюз могат да предадат данни към Meta, когато потребителят кликне безусловно на който и да е бутон или  линк, откакто попълни формуляр “, пишат експертите. „ Освен това открихме, че 154 уеб сайтове от Съединени американски щати и 147 от Европейския съюз могат да създадат същото и да подадат данните ви към TikTok ”.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР