Изследване на Съюза на българските автомобилисти (СБА) показва, че голяма

...
Изследване на Съюза на българските автомобилисти (СБА) показва, че голяма
Коментари Харесай

Караме с по-висока скорост и говорим по телефон

Изследване на Съюза на българските автомобилисти (СБА) демонстрира, че огромна част от водачите не знаят какви са глобите за пътни нарушавания.

Те не познавали и измененията в правилниците, направени през последните години.

Когато става въпрос за пътните нарушавания и държанието на водачите, едвам 18% от всички интервюирани показват, че през последния месец не са направили нито едно нарушаване.

 Младен Маринов желае злополуките да намалеят до 50%
Младен Маринов желае злополуките да намалеят до 50%

Пътната сигурност е извънредно значима за националната сигурност

Превишението на скоростта и използването на телефон при придвижване са най-често призваните нарушавания на пътя.

Близо половината надвишават скоростта отвън обитаемото място, а 1/3 в града.

Всеки четвърти употребява мобилен телефон в придвижване, а 21% от пасажерите се возят без защитен надзор.

10% признават, че возят децата в автомобила си без наложителните столчета и седалки.

Най-малко участници споделят, че са минали на червен светофар или са карали след приложимост на алкохол и опиати. На алено минават ниско образовани млади мъже, живеещи отвън столицата, сочат данните.

 Маринов се застъпва за системата „ бонус-малус “
Маринов се застъпва за системата „ бонус-малус “

Цената на " Гражданската отговорност " да се дефинира от държанието и предишното на лидера

След приложимост на алкохол сядат зад кормилото най-вече хора към 25-годишна възраст от столицата или такива с по-малък стаж.

Според изследването превишаването на скоростта е обичано " занятие " на мъжете или хората с висше обучение.

За ограничавания, надзор и наказания се афишират дамите, водачите над 65 години, а също по този начин и младите водачи.
Малцина се застъпват за понижаване на наказванията - множеството от тях са мъже, поданици на дребни обитаеми места и с главно обучение.

От изследването излиза наяве, че 30% стават очевидци на експанзия на пътя ежедневно , а още 40% са декларирали, че постоянно виждат експанзия на пътя. Едва 3.6% от водачите не са ставали очевидци на експанзия на пътя.

36% от всички запитани в анкетата се интересуват от измененията в Закона за придвижване по пътищата (ЗДВП) и едвам 3% признават, че въобще не ги интересуват измененията в закона.
18% декларират, че всяка една смяна в закона се следи. Хората сред 25-40 години черпят информацията за закона най-вече от интернет.

Над 80% от интервюираните признават, че са нарушавали закона, само че половината от тях декларират, че в никакъв случай не са били глобени от " Пътна полиция ".

 6 починали и 18 ранени при произшествия в страната през вчерашния ден
6 починали и 18 ранени при произшествия в страната през вчерашния ден

96 тежки произшествия от началото на ноември

По данни на изследването над 83% от интервюираните са на мнение, че " Пътна полиция " би трябвало да ускори контрола си , а единствено 14% считат, че не са нужни спомагателни ограничения.

14% декларират, че санкциите при нарушаване трябват да бъдат увеличени, до момента в който 40% означават, че глобите би трябвало да бъдат непокътнати на същото равнище.

Лошата настилка и несъответстващото контролиране нервират най-силно участниците в придвижването. Младите мъже, столичани или тези с висше обучение реагират най-остро във всички подложени на оценка аспекти - неприятна пътна настилка, държание на пешеходци, водачи и погрешно контролиране на пътни участници.

Близо половината от интервюираните означават, че изпитват доста високо неспокойствие от влошената пътна настилка, а при 17% раздразнението е провокирано от държанието на водачите. Едва 6.6% от респондентите означават, че минимум се ядосват на държанието на пешеходците.

Под 1% от всички интервюирани признават, че прибягват до физическа разпра, в случай че някой ги ядоса.

Съюзът на българските автомобилисти си слага за цел да сведе броя на починалите по пътищата до 388 души годишно. На годишна база от съюза желаят ранените да не са повече от 6363 души. СБА си слага период за осъществяването на тези цели до 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР