Изследване на канадския университет Саймън Фрейзър“, Британска Колумбия, е доказало,

...
Изследване на канадския университет Саймън Фрейзър“, Британска Колумбия, е доказало,
Коментари Харесай

Родителството забавя процеса на стареене – вярно ли е

Изследване на канадския университет „ Саймън Фрейзър “, Британска Колумбия, е потвърдило, че многодетните майки остаряват по-бавно. Според ръководителя на проучването професор Пабло Непомански дамите, родили повече деца, имат по-дълги теломери – крайните сектори на хромозомите, от чиято дължина зависи стареенето на клетките. Следователно дългите теломери са определящи за дълголетието.

В проучването взели участие 75 дами от две прилежащи общини в Гватемала. Дължината на теломерите на участничките била измерена два пъти по друго време в интервал от 13 години, въз основа на проби от слюнка. Това е първото проучване, което проучило директната връзка сред броя на децата и дължината на теломерите (тоест скоростта, с която клетките застаряват).

Резултатите от проучването на Непомански опонират на теорията за виталния цикъл, тъй като съгласно нея по-големият брой деца форсира процеса на биологичното остаряване. Това важи най-малко за рибите, птиците и мишките. Но проучването на университета „ Саймън Фрейзър “ наподобява потвърждава противоположното. При многодетните майки се следило по-бавно съкращаване на теломерите с течение на годините. Причината била трагичното увеличение на естрогена –хормон, който се създава по време на бременност и защищава клетките от стареене. Социалната среда на участничките също играела значима роля по отношение на възпроизводството и процеса на стареене. Тъй като те произхождали от популации с по-голяма плодовитост, където майките с повече деца получават по-голяма обществена поддръжка от околните и приятелите си, метаболитната сила, виновна за поддържането на тъканите, била по-силна. По този метод процесът на стареене се забавял.

Родителите живеят по-дълго от бездетните двойки

Безсънни нощи, непрекъснато напълнени памперси, битка за превъзходство с капризни отрочета, безчет стремежи и пубертетски осъществявания – на родителите по никакъв начин не им е елементарно с техните наследници. Заради многочислените грижи, които децата основават, би могло да се допусна, че родителите умират по-рано от бездетните двойки. Това обаче не е правилно. Шведски учени са открили, че даже едно дете е задоволително, с цел да живееш по-дълго. Мъжете и дамите, които имат деца, живеят приблизително с година и половина до две по-дълго от бездетните. При това няма значение дали са сключили брак, или не, считат учените. Разбира се, освен децата, само че и здравословният метод на живот способства за дълголетието.

Адаптация: Цветелина Велчева /obekti.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР