Изследване на индекса на риска в света показва, че заедно

...
Изследване на индекса на риска в света показва, че заедно
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов остро: Време е за депутинизация на България

Изследване на показателя на риска в света демонстрира, че дружно с възприемането на Русия като главен риск за сигурността в света се покачва престижът на Украйна и на всички страни, които оказват помощ на Киев. Един доста добър образец за това е Полша. Това сподели пред БНР Велизар Шаламанов, някогашен министър на защитата, експерт по национална сигурност. Коментарът му е в подтекста на идната 59-а Мюнхенска конференция по въпросите на сигурността.

Президентът Радев ще взе участие в Мюнхенската конференция по сигурността
Експертът изясни, че Конференцията към този момент е станала институция, която се занимава с трендове, а не с оперативни въпроси и допусна, че " съответната акция на Русия в Украйна надали ще бъде дискутирана, само че по-скоро ще се дискутира въпросът за показателя на риск в света ".

В публичната медия Шаламанов разяснява още, че Русия към този момент е изгубила войната против Украйна, защото е изпаднала в цялостна изолираност - и политическа, и дипломатическа, и икономическа:

" Няма сюжет, при който Русия успява да унищожи Украйна и бива възприета от останалия свят. Изходът от войната може да бъде единствено един, в случай че всички сме единни и не се поддаваме на дезинформация от съветска страна ".

По думите на специалиста по национална сигурност България има потребност от депутинизация:

" Основна цел за нас би трябвало да бъде постоянно държавно управление, което да се ангажира с депутинизацията на страната. На първо място - помощ за Украйна, ускорено превъоръжаване на армията ни и заемане на нашето място в НАТО и Европейски Съюз.

Вместо да отхвърляме западната помощ, която ни е предлагана неведнъж в последните месеци, да се възползваме от нея. Това е помощ и с въоръжение и техника, и с многонационални сили, и финансови принадлежности, които се оферират на България ".

Велизар Шаламанов акцентира, че войната единствено на оперативно и тактическо равнище е военно дело, другояче е сериозен политически и честен въпрос. 

" Украйна съумя да се опълчи на Русия вследствие на морално и политическо предимство и на единение и в Украйна, и в Западния свят. В момента следим война, която би трябвало да потвърди при какво съответствие качеството може да надделее над количеството. Засега количеството е на страната на Русия. За нея и няколко милиона жертви наподобява са допустими, което не е по този начин за нашия свят. Помощта за Украйна със модерна военна техника ще разреши по-бързо да бъде прекъсната тази война и тя да не се трансформира в кланица ".

Според него би трябвало постоянно държавно управление, което да спре " недоразумението " президентът Румен Радев да се слага над Народното събрание и над обществото, като заема позиции, които са в цялостно несъгласие с нашия цивилизационен избор, с решенията на Народното събрание и с постиганите консенсусни решения в НАТО и Европейски Съюз. 
ТЕМА преди 37 минути 251 преди 5 часа 975 преди 10 часа 1384
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР