Изследователят и инвеститор Виктор Весково и ученият от Нюкясълския университет

...
Изследователят и инвеститор Виктор Весково и ученият от Нюкясълския университет
Коментари Харесай

Дъното на Марианската падина чака нови гости

Изследователят и вложител Виктор Весково и ученият от Нюкясълския университет Алън Джеймисън стартират през декември впечатляваща задача на повече от 10 км под морските талази, писа “Бизнес инсайдър ”. С помощта на нова подводна система на свойност 48 млн. $ (виж инфографиката) двамата са решени да създадат всичко по силите си за по-добро картографиране на дъното на петте международни океана.

Те са нарекли задачата си, в границите на която за първи път хора ще посетят дъното на всеки един от международните океани, “Петте дълбини ”.

“Човешкото непознаване на океаните е много трагично ”, споделя Весково. “В четири от тях човек в никакъв случай не е достигал дъното и на процедура не знаем къде тъкмо се намира то ”, споделя той.

Първото от гмурканията ще бъде в падината Пуерто Рико – най-дълбоката точка на Атлантическия океан. Районът в никакъв случай не е бил проучен от хората и е толкоз бездънен, че на всяка връзка й лишава седем секунди, с цел да стигне до получателя.

Мини-подводницата “Тритон ” на Весково, който е водач и някогашен военноморски офицер, евентуално ще уплаши по-голяма част от фауната в океанските дълбини. Но ще се оправи по-добре от спътниците със задачата да картографира океанското дъно, с помощта на своята 3D сонарна система. Възможно е на борда й да бъдат взети и проби от скали.

След пуерториканската котловина откривателите ще прекарат идващите седем месеца – до август 2019 година в зигзагообразно странствуване до останалите 4 най-дълбоки места на планетата, в това число Марианската котловина, където се намира Бездната Чалънджър, считана за най-дълбоката точка на Земята. Изследователите обаче се съмняват в тези калкулации и позволяват, че някои от местата, към които са се насочили, може да се окажат по-дълбоки.

Досега на дъното на Марианската котловина са се спускали единствено холивудският режисьор Джеймс Камерън през 2012 година, както и откривателите Жак Пикар и Дон Уолш – повече от 50 година преди него.

 58-100

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР