Изследователят и автор на редица документални книги Николай Иванов представи

...
Изследователят и автор на редица документални книги Николай Иванов представи
Коментари Харесай

Нови документи разкриват къде е погребан Христо Ботев

Изследователят и създател на редица документални книги Николай Иванов показа през вчерашния ден книгата си „ Нови документи за гроба на Ботев “. Тя е продължение на издадената предходната година книга „ Убиецът на Ботев. Нови архивни документи “. В събитието участваха историкът проф. Пламен Павлов, общественикът Христо Илиев, правнукът на брата на Ботев – Боян Ботев, кметът на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев, спонсорирал издаването на книгата.
Документите, които е употребявал Иванов, се съхраняват в архива на Българската академия на науките, изясни самият той. Те са предадени в Академията от Димитър Бучински, взел участие в комисията, която през 1934 година е разследвала гибелта на Ботев, издирвайки очевидци на събитията. Според показанията от очевидеца Петър Мазнов тялото на Христо Ботев е свалено от лобното му място от дядо Вълко Очиндолски, на четвъртия ден след убийството. Старецът го погребал до стените на църквата „ Св. Троца “, в местността „ Манастриски дол “, край Враца. В книгата Иванов разгласява и мемоари на Никола Димитров, наследник на врачанския депутат Тодор Димитров, съгласно които на това място директно след Освобождението годишно голям брой селяни взели участие в молебени със свещеници. Никола Обретенов, който бил околийски шеф на Враца по това време, направил всичко допустимо да прекъсне тази самодейност на селяните, нареждайки молебените да се пренесат на Балкана, където да бъдат видни отвред,  за разлика от усойното и труднодостъпно място край църквата. Тези изказвания са подкрепени със фотоси на документите, събрани от Д. Бучински.
Според проф. Павлов по това време всички врачани са знаели, къде е бил погубен и заровен Ботев. По думите му, откакто е разгледал тези нови доказателства, е сигурен на 99 %, че на посоченото място е гробът на Воеводата.  Правнукът на Ботев - Боян Ботев разгласи, че в случай че се стигне до разкопки и се открият кости, е подготвен да позволи взимането на ДНК материал от директните родственици на Христо Ботев – майка му и брат му, които са заровени в софийските гробища. 
Присъстващите на представянето взеха решение като начало на мястото край съборената черква „ Света Троица “ във Врачанския Балкан да бъде сложена плоча, упоменаваща, че това е хипотетичният гроб на Христо Ботев. Бе решено и да се продължат диалозите с виновните институции, от които зависи осъществяването на разкопки и продължаването на изследванията.
Преди представянето на книгата създателят Николай Иванов и част от присъстващите демонстрираха и самото място, посочено в документите, където би трябвало да се намират костите на Христо Ботев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР