Изследователският център Тренд изпълни национално представително социологическо проучване по поръчка

...
Изследователският център Тренд изпълни национално представително социологическо проучване по поръчка
Коментари Харесай

От заплата до заплата: 90% от българите не инвестират, 73% не спестяват пари

Изследователският център " Тренд " извърши национално представително социологическо изследване по поръчка на Finance Academy, като разкрива горещи тематики и провокации пред финансовата просветеност и капиталовите привички в България. Проучването разкрива любопитни данни и трендове по отношение на стандарта на живот в България и метода, по който българските жители ръководят своите приходи.

 

Повечето българи не влагат (90%), до момента в който единствено 7% от българите влагат, което слага България на едно от последните равнища по капиталова просвета в Европейски Съюз. 73% от българите не икономисват, за разлика от 22%, които икономисват пари. 

 

Мнозинството българи разчитат само на заплата/пенсия, без да получават приходи от други места (84%). Делът на ползващи онлайн банкиране е по-малко от половината население (44%). Само 7% от българите имат вяра, че повишението на налозите ще увеличи качеството им на живот, до момента в който 73% настояват, че сходна политика няма да усъвършенства стандарта им. 


Мнозинството българи не биха употребявали напълно цифрови пари вместо печатни (67%), до момента в който по-малко от една пета от популацията – най-вече младежи до 29 биха ги употребявали (16%).

 

Делът на българи, които имат вяра, че стандартът им на живот през 2024 ще се усъвършенства и ще остане същия е непосредствен – надлежно 39% чакат да не се промени, до момента в който 32% чакат повишение на персоналния си стандарт. В същото време по-малко от една пета от популацията има песимистично очакване стандартът му на живот да се утежни през идната година (17%)

 

Малко над половината българи правят оценка персоналния си стандарт на живот като междинен (52%), до момента в който близо всеки трети споделя, че стандартът му е по-скоро невисок (29%). Само 4% от българите имат вяра, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

 

Данни от изследването:

България е на едно от последните места по хора, които влагат. 90% от хората не влагат, а единствено 7% влагат при приблизително 24% за Европейски Съюз.Близо три четвърти от българите не икономисват пари (73%) против единствено 22%, които икономисват.84% от българите разчитат единствено на приходи от заплата и/или пенсия.Само 7% имат вяра, че повишение на налозите ще увеличи качеството им на живот.Близо една трета от българите правят оценка персоналния си стандарт на живот като по-скоро невисок (29%), като малко над половината българи го дефинират за междинен (52%)Само 4% от българите имат вяра, че имат по-скоро висок стандарт на животСамо 16% от българите биха употребявали електронни пари вместо печатни.Повече от половината българи не употребяват онлайн банкиране (55%), до момента в който единствено 44% употребяват.39% от българите чакат животът им да остане същия и през новата година, до момента в който 32% са по-скоро оптимисти и чакат повишение на стандарта си на живот.

Проучването е извършено сред 1008 лица на възраст над 18 години по метода изявление лице в лице в интервала 1-7 декември 2023 година

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР