Изследователски екип, ръководен от учени от Института по рак на

...
Изследователски екип, ръководен от учени от Института по рак на
Коментари Харесай

Ново лечение на рак на черния дроб!

Изследователски екип, управителен от учени от Института по рак на Сингапур (ИРС) в Националния университет в Сингапур (НУС), създаде ново пептидно лекарство наречено FFW, което евентуално би могло да спре развиването на хепатоцелуларен карцином или примитивен рак на черния дроб.

Това удивително изобретение отваря врата за по-ефективно лекуване на рак на черния дроб с по-малко странични резултати.

Международният екип включва откриватели от Бригамската и женската болница в Харвардското здравно учебно заведение, катедрата по биологични науки към НУС, както и Агенцията за просвета, технологии и проучвания.

HCC е бързо възходящ рак на черния дроб и пациентите нормално претърпяват 11 месеца след диагностицирането. HCC съставлява над 90% от всички ракови болести на черния дроб и съставлява сериозен проблем за публичното здраве в Азиатско-тихоокеанския район.

Главното лекуване от първа линия за НСС е лекарството Сорафениб, което има неподходящи странични резултати и удължава прекарването единствено за три месеца. Липсата на ефикасни други възможности за лекуване, съчетани с късно изобретение, докара до HCC да се трансформира в втората водеща причина за смъртни случаи при рак в международен мащаб.

SALL4 - протеин, обвързван с туморния напредък - е бил необятно проучен като планиран маркер и цел на лекарството за HCC и други типове рак като рак на белия дроб и левкемия. Той нормално участва в растящия зародиш, само че е неактивен в тъканите на възрастни.

При някои типове рак, като HCC, SALL4 се реактивира, което води до повишаване на туморите. Въпреки това, SALL4 преди този момент е систематизиран като "неприложима цел ".

Лекарствените молекули, които работят върху протеинови взаимоотношения като SALL4-NuRD, постоянно изискват прицелните протеини да имат дребен "джоб " в своята 3D конструкция, където лекарствената молекула може да обитава и да влезе в действие.

"В предходните проучвания открихме, че протеинът SALL4 работи с различен протеин, NuRD, с цел да сътвори партньорство, което е от решаващо значение за развиването на ракови болести като HCC. Вместо да търсим " джобове "на SALL4, биомодула, с цел да блокира взаимоотношението сред SALL4 и NuRD.В нашите лабораторни опити блокирането на това взаимоотношение докара до гибел на туморни кафези и понижено придвижване на туморни кафези ", изясни професор Даниел Тенен.

Той добави: "Това вълнуващо изобретение има значими последствия за лекуването на HCC. Нашата работа може да бъде потребна и за необятен набор от твърди ракови болести и левкемични злокачествени болести с нараснали SALL4. "

Изследователският екип също по този начин откри, че FFW, когато се употребява в композиция със Sorafenib, може да понижи растежа на резистентни към Sorafenib НСС.
Докато множеството целеви лечения са медикаменти с дребна молекула, добре проектирано пептидно лекарство - като FFW - има наклонност да има по-висока селективност по отношение на огромни свързващи повърхности с по-безопасен профил на токсичност спрямо дребните молекули.

Д-р Лиу Бии Ху, теоретичен помощник, съобщи: "Въз основа на информацията, получена от структурната и световната генна експресия, продължаваме работата си върху този пептид и други пептиди със сходни структури, за вероятно да да ги трансфорат в клинични лекарства в интерес на пациентите. "

Насочването на взаимоотношението SALL4-NuRD като характерна за раковите кафези цел съставлява трогателен път за създаване на лечебни благоприятни условия.

"Идеалната цел за рак би трябвало да бъде характерна за раковите болести и нетоксична за естествените тъкани. Затова ние си сътрудничим за намирането на изчезнала връзка, която може да лекува рака и да възвърне естествената функционалност на клетката ", изяснява доцент Ли Чай от Бригъм и Женската Болница в Харвардското здравно учебно заведение.

Изследователският екип употребява креативен и реформаторски интегриран метод, смесен с техники за структурни разбори, с цел да работи върху белтъчните взаимоотношения като SALL4-NuRD.

Съвместното изпитание докара до проектирането на пептида FFW, който е дребна верига от аминокиселини, които могат да взаимодействат със SALL4-NuRD взаимоотношения. FFW може дейно да блокира голямата повърхнина на протеин-протеин взаимоотношение и не изисква "джоб ", с цел да влезе в действие.

"В нашата последна работа изследователският екип също показва ефикасна тактика за тъкмо ориентиране на онкогени, считани по-рано за неприемливи. Надяваме се да проучим по какъв начин насочването на тези протеинови взаимоотношения може да се развие в други типове рак ", сподели проф. Тенен.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР