Изследователски екип от университета в швейцарския град Базел установи, че

...
Изследователски екип от университета в швейцарския град Базел установи, че
Коментари Харесай

Честият смях убива стреса

Изследователски екип от университета в швейцарския град Базел откри, че честият смях работи като буфер против напрежението, оповестява уеб сайтът Plos one.
Психолозите открили, че човек се смее приблизително по 18 пъти дневно. Това най-често става при общуването с други хора и зависи от степента на наслаждение, което изпитват при тази връзка. Учените разкрили разлики, свързани с часа на деня, възрастта и пола, когато човек се смее. Така да вземем за пример станало видно, че средностатистически, дамите се смеят по-често от мъжете.
Екипът от Базел се съсредоточил върху въздействието на смеха при преборването на напрежението. По време на опитите бил употребявал акустичен сигнал посредством особено приложение, който карал участниците да дават отговор на въпроси осем пъти на ден на неравномерни шпации. Това ставало в продължение на две седмици. Въпросите били свързани с периодичност и интензивността на смеха им и аргументите, които са го породили. В същото време участниците трябвало да посочат и стресиращите прекарвания, които са ги белязали след последния получен сигнал.
Авторките на изследването доктор Теа Зандер Шеленберг и доктор Изабела Колинс съумели да открият връзката сред напрежението и другите типове смях.
За участващите 41 души в опита се оказало, че интензивността на смеха не е от решаващо значение за потискането на напрежението. Но когато доброволците по-често се смеели денем, стресовите прояви доста се снижавали.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР