Изследователска и културна дейност са двете основни насоки, в които

...
Изследователска и културна дейност са двете основни насоки, в които
Коментари Харесай

Проучват Римския път Рациария - Ниш

Изследователска и културна активност са двете съществени насоки, в които ще протече активността на Историческия музей в Белоградчик през 2019 година. Със своите прояви и обекти музеят оказва помощ да се разнообрази престоят на посетителите на града.
Част от изследователската активност са археологическите разкопки на територията на района. Още през месец април стартира изследването на Римския път Рациария - Ниш в частта до гр. Димово. Проучването се постанова заради обстоятелството, че се планува газопроводът „ Южен поток” да минава край града. Това планува предварителната археологическа работа, която ще се състои главно в изследване на каменната настилка. В края на месец май или началото на месец юни ще стартират следващите разкопки и проучвателна активност на Късноантичната пътна станция „ Анище”. Вероятно това ще са последните изследвания. Следва консервация и реституция, която ще се извърши през 2020 година. Разкопките се управляват от доцент д - р Сергей Торбатов от Национален исторически институт с музей към Българска академия на науките. През юли месец се чака да стартира следващата изследователска работа и в пещерата „ Козарника”, в която са открити най - ранни остатъци от човешко наличие в България и на Балканите. Ръководители на работата са доцент д - р Николай Сираков и френския му сътрудник доктор Жан Люк Гуадели.
Интересни са и плануваните прояви за отбелязване на разнообразни исторически събития. През първата половина на месец февруари възпитаници от учебните заведения в града ще посетят музея във връзка 141 години от Освобождението на града от османско господство. По мотив Международния ден на музеите се планува още една среща с възпитаници. През месец август е планувана галерия „ 15-ти пехотен ломски полк”. Обновената художествена изложба „ Вълчо Вълчев”, която също е звено към музея, планува две изложения - през месец юли галерия на Йоана Камелиева, Вълчо Вълчев и Теодора Вълчева и през октомври - галерия - живопис на Маргарита Радославова. Активно е и присъединяване на Историческия музей в отбелязването на всички исторически дати./ БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР