Изследователите са открили подледниковата скала благодарение на системата за сканиране

...
Изследователите са открили подледниковата скала благодарение на системата за сканиране
Коментари Харесай

Удивителна находка в Антарктида ще спаси целия свят от катастрофално бедствие

Изследователите са разкрили подледниковата канара с помощта на системата за сканиране IcePod, която мери височината на ледения шелф, неговата дебелина и вътрешна конструкция, както и магнитните и гравитационните сили на скалата, върху която се опира този лед. Всъщност, IcePod може да надникне през стотици метри лед, с цел да открие лежащите в основата скални структури, които не могат да се видят от спътниците.

В неотдавна оповестена публикация, откривателите оповестяват, че геоложката граница сред Източна и Западна Антарктика е основала преграда под континента, която пази ледения шелф Роса от по-топли води и по-нататъшно размразяване. "Геоложката граница прави морското дъно на източната част на Антарктика доста по-дълбоко, в сравнение с запад, и това въздейства на това по какъв начин океанската вода циркулира под ледения шелф ", споделя морският геолог Кирсти Тинто от Колумбийския университет.

В резултат на това тази преграда забавя дрейфа на към 20% от целия антарктически лед в подпочвените води в океана. Ако цялата тази маса замръзнала вода се окажеше в по-топлите региони, то равнището на морето би се нараснало с цели 11,6 метра. Това е сериозно значимо за доста крайбрежни региони и селища по целия свят - те надали биха оживели от такова голямо наводняване.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР