Изследователите от Станфордския университет установиха, че 1000 гена отговарят за

...
Изследователите от Станфордския университет установиха, че 1000 гена отговарят за
Коментари Харесай

1000 гена отговарят за разликите при половете

Изследователите от Станфордския университет откриха, че 1000 гена дават отговор за разликите в държанието при половете, написа електронното издание " Юрикалърт ". Проучването е направено с мъжки и женски мишки, само че специалистите са на мнение, че това може да се следи и при хората.

Специалистите проучиха четири дребни структури в мозъка на гризачите, за които е известно, че са виновни за оценяване, срещане, чифтосване и мразене. Така откриват гените, които са доста по-активни при представителите на единия пол, спрямо другия.

Също по този начин бяха открити над 600 разлики в равнищата на генно активиране при женските мишки в разнообразни етапи на репродуктивния цикъл.

Оказа се, че мъжките бързо разграничават пола на непознати, които нарушават тяхната територия. Ако натрапникът е от същия пол, гризачите незабавно го нападат. Ако е от противоположния обаче, стартират упорито ухажване.

Женските гризачи пък демонстрират по-скоро майчинска, в сравнение с териториална експанзия, нападайки всеки, който одобряват като опасност за дребните си. Те са доста по-склонни от мъжките да пазят потомството си. Тяхната подготвеност за чифтосване варира доста, според от стадия на репродуктивния им цикъл.

" Това първично държание е от значително значение за оцеляването и възпроизвеждането... и значително е инстинктивно ", изяснява лекар Шах от изследователския екип. И прибавя: " Доста ясни са доказателствата, че мозъкът не е чисто празен лист, който чака да бъде завършен под въздействията на околната среда. "

Изследването на учените от Станфордския университет е оповестено в изданието " Сел ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР