Изследователите от Оксфорд са анализирали близо една трета от приложенията

...
Изследователите от Оксфорд са анализирали близо една трета от приложенията
Коментари Харесай

Споделяй и владей

Изследователите от " Оксфорд " са анализирали близо една трета от приложенията в Гугъл Play през 2017 година и са разкрили, че приблизително едно приложение може да споделя данни с към 10 други компании

Често трафикът от персонални данни се връща към най-големите компании, което им разрешава да завземат все по-големи бизнес дялове. Още по тематиката
Разочароваха ли фирмите от IT бранша

Моторите на пазарния взрив - акциите на софтуерните колоси, започнаха леко да позагасват, откакто регистрираха спорно финансово тримесечие
2 ное 2018
Опасно покрай съвършен

Huawei Mate 20 Pro е може би най-хубавият телефон на пазара през днешния ден
2 ное 2018
Apple показа новите си iPad и MacBook модели

Компанията ги актуализира, с цел да си завоюва първото място на пазара на таблети
31 окт 2018 Милиарди хора по света употребяват смарт телефони всеки ден, създавайки голям поток от информация за своите привички, ползи и всичко, обвързвано с техния живот. Чрез конфигурираните приложения в телефоните, както и посредством самите устройства тази информация се генерира и употребява от фирмите за комерсиалните им цели. Проучване на Оксфордския университет от октомври, представено от Financial Times, разкрива и по какъв начин посредством инсталирането на обещано приложение събираната информация се дава на друга компания, която я употребява за своите търговски цели. Изследвани са близо 1 млн. приложения за Съединени американски щати и Обединеното кралство.

Информацията за вас ни е скъпа

Изследователите от " Оксфорд " са анализирали близо една трета от приложенията в Гугъл Play през 2017 година и са разкрили, че приблизително едно приложение може да споделя данни с към 10 други компании, а една пета с повече от 20. Още по-интересно е, че близо 90% от този поток се връщат в Гугъл. Това става посредством мрежа от компании (трети страни), които по един или различен метод са свързани с нейната компания майка Alphabet (Youtube, Admob, DoubleClick и други), показва проучването. На второ място са Фейсбук и Twitter. Всъщност бурният напредък на компaниите от по този начин наречения FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google) се дължи точно на притежаваните големи бази данни с информация за потребителите им. Това им дава преимущество да таргетират по-точно клиентите си и да им продават доста по бързо своите артикули от всеки различен. И по този начин да завземат все по-голям дял от бизнеса.

От европейските страни са изследвани Норвегия и Германия, като при тях 3.2 и 2.6% от приложенията са свързани с най-малко един тракер на информация, до момента в който в Съединени американски щати процентът е 90.2%. В Европейски Съюз Директивата за отбрана на персоналните данни би трябвало да лимитира значително тези практики, въпреки че изследването демонстрира, че множеството тракинг компании са регистрирани отвън Европейски Съюз.

Рубен Бинс, който е началник на изследването, изяснява излизането от надзор на разпространяването на персоналната информация с обстоятелството, че приложенията мигрираха към freemium модела, при който вършат пари най-вече от реклами, а не от продажби. В същото време потребителите, регулаторите и от време на време даже разработчиците на приложения не са наясно накъде отива събраната информация. Според създателите на проучването, откакто тази промишленост се е разраснала в уеб пространстовото в този момент смарт телефоните дават нови благоприятни условия за една безредна промишленост, която остава неразбираема за хората, които са най-силно наранени от нея - потребителите.

Приложенията, през които се извлича най доста информация, са:

- медийните
- игрите
- тези за деца.

За някои консуматори всичко, казано дотук, може и да не е проблем, само че за други е. И даже последните да си мислят, че са блокирали всичко това посредством настройките на телефоните и обществените си мрежи, се оказва, че сходни дейности постоянно са незадоволителни.

Кой съблюдава разпоредбите

Данните, които приложенията изпращат до разработчиците, може да бъдат проследени и всеки консуматор да разбере най-малко на доктрина, по какъв начин тъкмо въпросните биват употребявани. Тази информация се съдържа в разпоредбите за прилагане и декларацията за дискретност на съответната апликация. Наскоро Гугъл съобщи, че ще отстрани от платформата си приложения без такива правила, само че най-малко към този момент софтуерният колос не е прекомерно прецизен в това си заричане, показва уеб сайтът Gizmodo. Има обаче и приложения, които отхвърлят да се конфигурират, в случай че не им се даде достъп до всички най-важни регистри в телефона - като контакти, фотоси и локация.

Интересен случай е политиката за дискретност на платформата за кратковременно настаняване Airbnb. Приложението получава информация за устройството, което употребявате, както и за местоположението ви, като данните се обработват от компанията и биват употребявани за доста неща – от по-доброто таргетиране на реклами наоколо до вас до настоящи предложения. Приложението предлага вид, в който не е нужно да предоставяте местоположението си, с цел да го ползвате. Разработчикът Феликс Краус обаче неотдавна разкрива по какъв начин даването на позволение на приложение да вижда фотосите на устройството му разрешава да вижда и къде сте били, тъй като всички ваши фотоси имат географски обозначения по дифолт.

Дори в случай че блокирате приложение от следене на местоположението ви, евентуално то към момента може да разбере къде живеете, къде работите и къде ходите на отмора - най-често посредством съхранените фотоси. Разбира се, дали софтуерът фактически ще събира тези данни за каквито и да било цели, още веднъж зависи от разработчика. В последна сметка, в случай че потребителите изрично не са съгласни да споделят персоналните си данни, постоянно могат да прибегнат до това да не употребяват смарт телефон. Отвъд тази последна мярка те могат да лимитират използването на някои приложения, както и да понижат събирането на данни от други, като трансформират разрешенията в настройките за дискретност.
Гугъл, Apple и другите

Gmail, Гугъл Search или даже телефон с Android събират данни от клиентите, с цел да създадат своите услуги по-добри за тях. Търсачката не крие това – бърз взор на нейната политика във връзка с персоналната информация ясно демонстрира, че Гугъл има тези данни – само че това, което може да изненада, е какъв брой доста знае, написа Gizmodo. Гугъл е наясно с вашето име, пол, дата на раждане, персонален телефонен номер, скорошни търсения, посетените уеб страници, къде сте били през последните няколко години, какво ви е заниманието, обичаната храна, музика, къде работите, къде живеете, какви клипчета сте гледали в YouTube, както и всякога, в който сте употребявали гласа си, с цел да поддържате връзка с Гугъл Assistant. Декларацията за дискретност на Googlе е измежду най-явните образци за политиките за сигурност на софтуерните компании – незабавно щом влезете с профила си в Гугъл посредством устройството, което ползвате, се трансферират идентификационните ви данни и компанията стартира да записва данни за вас. От търсачката изясняват, че повода за това е " сървърите да работят по-добре за вас ", което на практика е правилно - в случай че вие блокирате всичко, също по този начин блокирате и опцията Гугъл да ви демонстрира повече наличие, което съгласно него ви интересува.

Политиката за дискретност на Apple се разграничава по това, че персоналната ви информация се съхранява на самия iPhone и не се изпраща на компанията – местоположението може да бъде проследено от операционната система iOS, само че тези данни остават в самото устройство. Системата за лицево различаване на устройствата на американската компания е различен добър образец за това по какъв начин Apple се разграничава от другите компании по отношение на политиките си за цялост на персоналния живот. Сензорите за идентификация знаят всичко за лицето ви, само че тази информация се съхранява на несъмнено място в телефона ви - не се трансферира назад на Apple или iCloud, което прави доста мъчно някой да получи копие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР