Изследователите от EPHA отбелязват, че нивата на азотния диоксид остава

...
Изследователите от EPHA отбелязват, че нивата на азотния диоксид остава
Коментари Харесай

Въздухът на Европа също се изчиства заради пандемията

Изследователите от EPHA означават, че равнищата на азотния диоксид остава относително висок в избрани райони на Европа, като да вземем за пример в промишлените зони на Полша, най-вероятно тъй като там интензивно се употребява електричество от въглищни централи.

© Peter Andrews Нови данни от спътника Sentinel-5P от европейската орбитална система " Копрерник " удостоверяват, че качеството на въздуха над Европа стартира да се усъвършенства вследствие на ограничаващите ограничения за напредване поради пандемията от ковид.

Това се споделя в разбор на неправителствената организация European Public Health Alliance (EPHA), който отбелязва трагичен спад в отделянето на нездравословни газове в разнообразни точки на Стария континент. Сателитните фотоси от Sentinel-5P комбинират данните за излъчванията на азотен диоксид от 5 до 25 март 2020 година по отношение на същия интервал на 2019 година

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Азотният диоксид е замърсител и парников газ, който е непряк артикул главно от изгарянето на фосилни горива като въглища, бензин, нафта, мазут и така нататък

По-чисти огромни градове

Спътниковите изображенията образно онагледяват спада на замърсяването в градове като Париж, Мадрид, Барселона, Брюксел, Милано и Франкфурт.

Според разбор на Европейската организация за околната среда (ЕЕА) да вземем за пример равнищата на азотен диоксид в Мадрид са намалели с 56% на седмична база за интервала 16-22 март, откакто на 14 март испанското държавно управление забрани пътуванията с автомобил без сериозна уважителна причина.

Данните от системата " Коперник " са оценени в детайли и от Кралския институт по метеорология на Нидерландия (KNMI), които има водеща роля в ръководството на инструмента Tropomi на спътника Sentinel-5P, предопределен за мониторинг на разнообразни газове в атмосферата, в това число азотен диоксид.

" В общия случай взимаме междинните равнища за най-малко 10-дневен интервал, с цел да получим добра картина ", разяснява доктор Хенк Ескес пред BBC. И прибавя: " Не може просто да използваш данните от един ден ".

Според откривателя има доста променливи и фактори, които въздействат на равнището на азотния диоксид на всекидневна база според от смяната на времето. " Когато се промени посоката напразно, скоростта му или пък стабилността на някой атмосферен пласт - данните стартират да варират ", коментира доктор Еске. Според него комбинирането на информация за най-малко 10 дни изглажда разликите от тези променливи и дава опция на учените да видят резултата върху атмосферата вследствие на човешката активност.

През последните няколко седмици спътникът Sentinel-5P към този момент съумя да генерира карти на замърсяването в първите мощно наранени от ковид региони - провинция Ухан в Китай и Северна Италия.

Новите данни дават спомагателни доказателства за намаляването на замърсяването в Италия, а също по този начин към този момент и във Франция, Испания и Португалия.

Все още няма изцяло оценени данни за страните в Северна Европа, в това число Англия и Нидерландия, където KNMI сега получава прекомерно разнородни данни поради динамичните промени във времето. Холандските учени също по този начин означават, че интервалът за разбор на атмосферните данни във Англия към момента е прекомерно пай, тъй като страната беше една от последните в Западна Европа, която вкара по-стриктни ограничаващи ограничения. Очаква се анализът за територията на Обединеното кралство да бъде подготвен до края на актуалната седмица.

Напред-назад за Китай

" За територията на Китай обаче към този момент имаме доста твърди данни и това в огромна степен се дължи на събитието, че проучваме по-дълъг интервал. Забелязваме също първите индикации, че излъчванията се възвръщат, откогато китайците още веднъж стартират да вървят на работа ", разяснява доктор Еске пред BBC. Затова холандските откриватели възнамеряват да наблюдават от близко дали там равнищата на азотен диоксид ще се върнат на равнищата от преди началото на коронавирус-епидемията.

Изследователите от EPHA пък означават, че равнищата на азотния диоксид остава относително висок в избрани райони на Европа, като да вземем за пример в промишлените зони на Полша, най-вероятно тъй като там интензивно се употребява електричество от въглищни централи.

Настоящите проучвания за качеството на въздуха са резултат от работата на системата от наблюдателни спътници " Коперник ", ръководена от Европейската галактическа организация. Използваният сега сателит Sentinel-5P е създаден от Airbus във Англия и работи от октомври 2017 година Той събира данните за концентрацията на другите атмосферни газове посредством спектрометъра Tropomi, кадърен да засича съществуването на азотен диоксид, озон, формалдехид, серен диоксид, метан, въглероден диоксид и аерозоли. Впоследствие учените комбинират суровата информация в компютърни модели, с цел да проучват и схванат в целокупност смисъла на тези данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР