Изследователите Наташа Вита-Мор (Natasha Vita More) от американския Университет за

...
Изследователите Наташа Вита-Мор (Natasha Vita More) от американския Университет за
Коментари Харесай

Доказаха, че паметта при замразяване се съхранява

Изследователите Наташа Вита-Мор (Natasha Vita More) от американския Университет за модерни технологии и Даниел Баранко (Daniel Barranco) от Катедрата по криобиотехнологии в университета на Севиля за първи път са потвърдили, че използването на крионични технологии не унищожава дълготрайната памет на елементарни многоклетъчни организми. Експериментите били извършени с нематоди Caenorhabditis elegans .

С. elegans е известен модел на организъм измежду учените. Това е първото многоклетъчно създание с изцяло разшифрован геном (това се случило още в края на предишния век).

Възрастен червей с дължина 1 мм се състои от към 1000 кафези и има нервна система от 302 кафези. Нейното действие изцяло е разказано, по тази причина е комфортно да се употребява за проучване на механизмите на ръководство на придвижванията, предаването на сигнали по нервната мрежа, хемотаксиса (двигателната реакция на микроорганизмите на химични дразнители) и други

Опитите с крионика, т.е. надълбоко заледяване на организмите с прицел за бъдещото им възобновяване и връщане към живот се организират от средата на предишния век. През 1967 година бил криониран първият човек, а през 2011 година – и самият основател на концепцията на криониката, Робърт Етингер. Но едно е да се замрази организъм, а напълно друго – да се върне към живот цялостен и съхранен.

Съществуват технологии за така наречен анабиоза или по-точно прекъсване на виталната активност (suspended animation), когато организмите могат без щета да се запазят няколко часа без сърцетуптене. Тези технологии се отработват за избавяне на потърпевши, с цел да им се даде късмет да доживеят до идването в болничното заведение. Но оживяването след дълговременно надълбоко заледяване към този момент е задача за бъдещето.

Caenorhabditis elegans / Wikipedia

Макар че опити има още в този момент. В света работят няколко организации, които оферират услуги по криониране на хора след гибелта в вярата, че в миналото в бъдещето те ще могат да се съживят и да вземем за пример да се излекуват от нелечими през днешния ден заболявания.

В актуалната крионика не се употребява просто заледяване – в този развой се появяват кристали, които унищожават тъканите. Вместо това учените употребяват бързо заледяване, известно като витрификация, при която течността се трансформира в аморфно твърдо тяло сходно на стъкло. В процеса вземат участие и криопротектори – спомагателни субстанции, защитаващи тъканите.

Като проби за запомняне откривателите употребявали обонятелен химичен импринтинг (запечатване). Червеите са способни да разграничават миризми и в случай че да вземем за пример някое химично вещество се асоциира с храна, след това те реагират на наличието на това вещество и търсят източника.

Възрастният червей е кадърен да запомня миризми за няколко часа, а преди малко родените могат да помнят аромати до пет дни с помощта на импринтинг – резултат на дълготрайно запомняне на информация у неотдавна родени организми.

Учените замразили нематоди за две седмици и ги размразили още веднъж. Изследователите се убедили, че червеите не са не запомнили вкусната миризма на алдехид и се устремявали към него не по-зле от контролната група, която не била замразявана.

 

Резултатите от опитите с червеи. Опитните групи от s1 до s10, по вертикалата – количеството червеи, разкрили храната.

s1 — нетренирани (без импринтинг) и незамразени

s2 — тренирани, само че незамразени

s3 — нетренирани и замразени

s4 — тренирани и замразени с криопротектор

s5 — нетренирани и витрифицирани с криопротектор

s6 — тренирани и витрифицирани с криопротектор

s7 — нетренирани и замразени с криопротектор

s8 — тренирани и замразени с криопротектор

s9 — нетренирани и постепенно замразени с криопротектор

s10 — тренирани и постепенно замразени с криопротектор

Разбира се, мозъкът на висшите бозайници е много по-сложен от този на червея както количествено, по този начин и качествено. Например в човешкия мозък има към 86 милиарда неврона. Но потвърждението, че при криониката се съхранява паметта на червеите, дава вяра, че кардинално това е допустимо и при по-сложни организми.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР