Изследователите може би са разкрили значението на 3200-годишна поредица от

...
Изследователите може би са разкрили значението на 3200-годишна поредица от
Коментари Харесай

Ново разкритие от храм на хетите на 3200 години показва изумяващи факти

Изследователите може би са разкрили смисъла на 3200-годишна поредност от над 90 изсечени хетите скални релефа в храма Язиликая в централна Турция. Според ново изследване, оповестено предходната седмица в Journal of Skyscape Archaeology, тези комплицирани варовикови резби на богове, чудовища и животни дават визия за метода, по който хората от хилядолетно остарялото хетско царство са разбирали космоса. Храмът е открит от френския археолог и историк Шарл Тексие към 1834 година и лишава съвсем 200 години, с цел да бъдат дешифрирани релефите.

Хетите ръководят Анадола от 1680 година пр.н.е. до 1178 година пр.н.е. До скалното светилище Язиликая може да се стигне пешком от столицата на империята Хатуса и е било значимо религиозно място. Откритият храм действа като продължение на свещената мощ на града. Това „ образува възел, свързващ царството с небето “, пишат в своето изследване екип от откриватели, ръководени от Е. К. Круп и Еберхард Зангер.

Изследването допуска, че хетските хора са разглеждали Вселената като многопластова система, формирана от три равнища или сфери – земя (повърхностния свят), небе (небесният свят) и под земята свят. Светилището може да съставлява космоса, както е замислено от хетите, както и оформлението на целия комплекс Язиликая.

 Ново разобличаване от храм на хетите на 3200 години демонстрира изумяващи обстоятелства

Голяма част от проучването се върти към две елементи от скалното светилище, които са обозначени с Камера А и Камера Б. Камера А, която съставлява земята и небето, е оградена от две стени, всяка от които носи ред издълбани фигури, които могат да изобразяват по-малки божества, които маршируват в върволица към основен релеф с присъединяване на бога на бурята Тессуб, брачната половинка му богинята майка Хебат и техния наследник, планинския господ Шарума.

 Ново разобличаване от храм на хетите на 3200 години демонстрира изумяващи обстоятелства Камера А

Тъй като този панел се намира на север, създателите на проучването считат, че той е изравнен с небесната околополюсна зона и безконечните звезди, като да вземем за пример Полярната звезда, която в никакъв случай не е залязла под хоризонта.

 Ново разобличаване от храм на хетите на 3200 години демонстрира изумяващи обстоятелства Рисунка на Шарл Тексие на основната сцена в Камера А

Граничеща с извисяващи се скални стени, Камера Б може да съставлява подземния свят. Показани са демони с лъвска глава, които пазят входа на камерата. Основен релеф изобразява 12-те богове от подземния свят, всеки от които носи сърповидни мечове. Има и величествен 3.4 м висок релеф, изобразяващ Нергал, който ръководи подземния свят.

 Ново разобличаване от храм на хетите на 3200 години демонстрира изумяващи обстоятелства Камера Б (Снимка: Bernard Gagnon)

Входът в подземния свят в Камера Б в миналото е бил маркиран с изкуствена водопроводна тръба. В хетската просвета водата символизира проход, а разкопките разкриват остатъци от кости на птици, „ евентуално показващи характерни ритуали за жертвоприношения в подземния свят “, допуска проучването.

 Ново разобличаване от храм на хетите на 3200 години демонстрира изумяващи обстоятелства Входът на Камера Б

Тази камера изобразява гибелта – макар че прекосяването, което тя съставлява, не е непрекъснато. Вместо това целият галактически светоглед включва детайли на гибел и прераждане, нощ и ден, луна и слънце и цикличните процеси в природата, в това число сезоните.

 Ново разобличаване от храм на хетите на 3200 години демонстрира изумяващи обстоятелства Снимка: Klaus-Peter Simon

Язиликая е освен космологична карта, само че и комплициран астрономически календар – тип обсерватория, употребена за премерване на времето посредством придвижването на звездите. Той е толкоз прецизен, че може да покаже „ избран час в избран месец с акуратност от към 10 минути “, изясняват откривателите.

Но специалистите внимават да отбележат същинската роля на това свещено място: „ Обсерваториите нито изискват, нито кани публики… И двете огромни камери на светилището са на първо място ритуални пространства, които са употребявани като сцена за значима церемониална активност. “

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР