Изследователи в Сибирския федерален университет (СФУ) установиха връзка между хроничния

...
Изследователи в Сибирския федерален университет (СФУ) установиха връзка между хроничния
Коментари Харесай

Хората в хроничен стрес не различават ярки предмети

Изследователи в Сибирския федерален университет (СФУ) откриха връзка сред хроничния стрес и намаляването на чувствителността на очите към контраста. Елена Федоренко, доцент в катедра " Психологическо развиване и консултиране " в Института по педагогика, логика на психиката и социология на Сибирския федерален университет, приказва за резултатите от проучванията пред ТАСС.

" Открихме, че подлагането на лицето на продължителен стрес има доста въздействие върху способността му за качествено култивиране на информация, постъпваща по образен път. Това изследване дава по-точни отговори за естеството на последствията от продължителен стрес върху човешкото тяло, в частност по отношение на характерностите на разбиране и култивиране на образна информация, и също по този начин дава опция да се обмисли по какъв начин бързо да се диагностицират признаците на прочувствена изтощеност в дадена организация, с цел да се подхващат оперативни ограничения, способстващи възобновяване на служащите ", изясни Федоренко.

Повече от 40 души са взели присъединяване в опита - чиновници и студенти от Сибирския федерален университет.

Индивидите са били тествани за контрастна сензитивност - способността на окото улавя разликите в яркостта на два обекта, ситуирани наоколо. Колкото по-голяма е чувствителността на контраста, толкоз по-ясно окото улавя най-малката разлика. Оказало се, че тези участници в опита, които са били диагностицирани с " професионална изтощеност ", са понижили своята контрастна сензитивност спрямо хората от другите групи.

Получените данни ще разрешат на учените да напреднат в проучването на резултатите от хроничния стрес върху човешкото тяло и да разработят по-бързи способи за диагностициране на професионалната изтощеност, считат създателите. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР