Изследователи в Швейцария разработиха метод за откриване на коронавируса SARS-CoV-2

...
Изследователи в Швейцария разработиха метод за откриване на коронавируса SARS-CoV-2
Коментари Харесай

Швейцария разработи метод за откриване на коронавирус в отпадни води

Изследователи в Швейцария създадоха способ за разкриване на ковид SARS-CoV-2 в отпадните води. Смята се, че това ще помогне при основаването на система за ранно обявяване на болестта, се споделя в прессъобщение на федералното учебно заведение по политехника в Лозана EPFL, представено от БГНЕС.
Учените са създали сполучливи тествания на този способ, като са изследвали мостри от вода, събрани по време на първата фаза на пандемията.
Методът е разрешил да се открие и мери концентрацията на вируса в отпадните води още преди хората да стартират да развиват клинични симпоми. Установено е, че коронавирусът може да бъде открит няколко седмици преди да стартира разпространяването на болестта.
Наличие на ковид е имало в отпадните води на Лугано в края на февруари, когато е бил регистриран единствено един случай на заразяване в града. Подобна е била картината и с пробите от Цюрих, където към оня миг инфектираните са били единствено 6 индивида.
Учените са стигнали до извода, че в случай че анализите се вършат задоволително бързо, е изцяло допустимо да се открие нова вълна на заразяване най-малко седмица преди диагностичните проби, изключително в случай че бъде анулиран режимът на изолираност.
Изследванията на отпадните води разрешават да се наблюдава наклонността на болестта и учените ще могат да възпроизведат кривата на заразяването, без да могат да изчислят точния брой на заболелите.
Учените предизвестяват, че към момента няма изясненост, какъв брой % от вируса остава в отпадните води след филтрацията и центрофугирането.
Подчертава се, че въпреки в отпадните води да е открит генетичен материал от ковид, няма доказателства, че патогенът може да се популяризира посредством водата или отпадните води.
 
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР