Изследователи в САЩ постигнаха напредък в разработването на ваксина срещу

...
Изследователи в САЩ постигнаха напредък в разработването на ваксина срещу
Коментари Харесай

Ваксина за COVID-19 можем да очакваме най-рано догодина

Изследователи в Съединени американски щати реализираха прогрес в създаването на ваксина против ковид COVID-19, само че оповестиха, че имунизацията може да е подготвена след повече от 1 година за приложение. 

Учените се надяват по-скоро да се откри метод да се предотвратят бъдещи огнища на болестта, заяви Sciencealert.

Тъй като броят на новите коронавирусни инфекции нараства всекидневно по целия свят, тактиките за създаване на безвредна и ефикасна ваксина бързо се движат напред.

В отговор на тази рецесия в региона на публичното здраве, откривателите в програмата за прецизни ваксини (PVP) в детската болница в Бостън са измежду първите в създаването на ваксина, особено ориентирана към по-възрастните групи от популацията - тези, които са изложени на максимален риск от развиване на коронавирусна болест 2019 (COVID- 19), породено от тежък изострен респираторен синдром-2 ковид (SARS-CoV-2) и затрудненията от него.

Според Световната здравна организация възрастните хора и хората с предшестващи здравословни положения са по-уязвими от тежко изкарване на COVID-19.

„ Възрастните имат друга имунна система от хората на междинна възраст и постоянно не реагират толкоз мощно на имунизацията, тъй че една ваксина няма по какъв начин да е подобаваща за всички “, споделя Офер Леви, професор по педиатрия от Медицинския университет в Харвард и шеф на PVP.

Настоящият антиген, употребен за създаване на ваксина, е коронавирусен протеинов връх, наименуван по този начин, тъй като седи на върха на коронавирусната парченце. Това е частта от вируса, която имунната система „ помни “.

Ваксино-индуцираните антитела, направени от имунната система против този протеин, могат да предотвратят инфекцията.

Стратегията на PVP е да комбинира протеина на ковид с дребни молекули, добавени към имунизацията, с цел да се ускори имунният отговор на реципиента.

„ Като цяло се надяваме, че прецизно-адювантният метод ще подкрепи другите настоящи ваксинални старания по целия свят “, сподели Леви. „ Адювантите могат да бъдат от решаващо значение за приемане на по-силен, по-дълготраен, по-широк имунен отговор, изключително измежду хората с отслабен имунитет, като възрастните хора. “

„ Този ​​специфичен за типовете метод съставлява образец за прецизна ваксинология “, добави той.

И изрази вяра, че в идващите няколко месеца ще има явен сигнал за това коя ваксина продължава напред в клиничните проби. 

Адювантите също биха могли да бъдат тактика за спестовност на разноски, споделиха създателите на проучването, защото антигенът нормално е най-скъпата част от имунизацията.

Групата също учи имунологичните отговори на ковид в жив скотски модел.

Първите мишки към този момент са инокулирани с сходен протеин на шийката на ковид, получен от ковид SARS-2003 със или без композиция от оловен адювант, с цел да се получат ранни данни за премерване на отговора на антителата.

В бъдеще, PVP търси да сътвори ваксинална платформа и систематична стратегия, която да улесни развиването на имунизацията при всевъзможни бъдещи огнища на ковид.

Три концепции за ваксина срещу COVID-19

Леви и Даулинг, инструктор по педиатрия в HMS и член на PVP, пресмятат, че подобен вид ваксини попадат в три общи типа:

РНК-базирани ваксини. В първите COVID-19 ваксини в създаването са употребявани SARS-CoV-2 РНК.

„ Този ​​подход е новаторски и прелъстителен, само че даже и да се окаже ефикасен, може да е мъчно да се основат стотици милиони дози като всяка доза може да е доста скъпа, защото може да изисква много огромно количество РНК “, сподели Доулинг. 

ДНК основана технология. Подобно на имунизациите въз основата на РНК, този обещаващ метод употребява генетичния материал на вируса за производството на ваксина. „ Можете да извършите повече ваксинални дози с ДНК, в сравнение с с РНК, само че не е ясно дали производството може да бъде бързо мащабирано, с цел да отговори на голямото интернационално търсене “, изясни Доулинг. „ И, доколкото знаем, тези ваксини с нуклеинова киселина към момента не са тествани при пациенти в преклонна възраст. “

Въз основа на по-ранните коронавирусни ваксини. Това е методът, който PVP употребява: учене от по-ранни ваксини от предходни огнища на ковид и ги прави по-ефективни. „ Ако добавите адювант, определен особено за оптимална интензивност при по-възрастна популация, той освен работи по-добре в тази група, само че може фрапантно да понижи цената на една ваксина, като понижи нужното количество антиген “, сподели Доулинг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР