Изследователи твърдят, че планетата Венера може би е била обитаема

...
Изследователи твърдят, че планетата Венера може би е била обитаема
Коментари Харесай

Венера може би е била подобна на Земята

Изследователи настояват, че планетата Венера може би е била обитаема в продължение на 3 милиарда години, преди съдбовно събитие да е провокирало смяна на климата. Един тип парников резултат би могъл да сътвори сегашните " пъклен " условия на планетата, оповестяват „ Дойче Веле " и БГНЕС.

Венера е най-близкият комшия на Земята и има сходен размер и маса, само че в никакъв случай не е била обсъждана съществено като обект за междупланетни експедиции или като кандидат за собственик на извънземен живот, защото има на повърхността си междинна температура от 462 градуса по Целзий (836,6 градуса по Фаренхайт).

Изследванията обаче демонстрират, че сдържан климат сред 20 и 50 градуса по Целзий (68 и 122 градуса по Фаренхайт) е бил вероятен на повърхността на планетата през по-голямата част от нейната история.

Неизвестно събитие или поредност от събития може да са довели до „ умъртвяване " на планетата преди 750 милиона години, причинявайки нараснали равнища на парникови газове и позволяващи фрапантно повишение на температурите.

„ Нашата догадка е, че Венера може да е имала постоянен климат в продължение на милиарди години ", споделя доктор Майкъл Уей от Института за галактически науки Годард на НАСА, един от откривателите на Венера.

„ Възможно е световна злополука да е виновна за превръщането на планетата от имаща климат, сходен на Земята, в адския парещ дом, който виждаме през днешния ден ", сподели Уей.

Смятало се е, че Венера е била прекомерно гореща и прекомерно покрай Слънцето, с цел да е поддържала в миналото ресурси от течна вода. Предложените от Уей сюжети обаче допускат, че на планетата е съществувал океан с дълбочина приблизително 310 метра.

„ В момента на Венера има съвсем два пъти повече слънчева радиация от това, което имаме на Земята ", сподели Уей. „ Въпреки това, във всички сюжети, които сме моделирали, установихме, че Венера към момента може да поддържа повърхностни температури, поддържащи течна вода ".

„ Нуждаем се от повече задачи, с цел да изучим Венера и да разберем по-подробно нейната история и еволюция ", сподели Уей. „ Въпреки това, нашите модели демонстрират, че има действителна опция Венера да е била обитаема и радикално друга от Венера, която виждаме през днешния ден ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР