Изследователи смятат, че са идентифицирали основния двигател за тревожното нарастване

...
Изследователи смятат, че са идентифицирали основния двигател за тревожното нарастване
Коментари Харесай

Тревожно нарастване на броя на хората, смятащи, че Земята е плоска

Изследователи считат, че са разпознали главния мотор за тревожното повишаване на броя на хората, които считат, че Земята е плоска: уеб страницата за видеосподеляне YouTube, който е благосъстоятелност на американския софтуерен колос Гугъл.

Тяхното съмнение се засилило, когато са участвали на най-големите международни сбирки на придвижването на вярващите, че Земята е плоска в американския щат Северна Каролина през 2017 година и по-късно в Денвър, щата Колорадо през предходната година.

Интервюта с 30 участници са посочили модел в историите, които хората са разказвали за това по какъв начин са се убедили, че Земята не е огромна кръгла канара, която се върти в пространството, а огромен плосък диск, който общо взето прави същото нещо.

От 30-те души всички, като се изключи един, са споделили, че не са считали Земята за плоска преди две години, само че са трансформирали мнението си, откакто са гледали видеоклипове, подкрепящи тайни теории в YouTube.

" Единственият човек, който не споделяше това, беше там с щерка си и шурей си и те са го видели в YouTube и му разказали за това ", споделя Ашли Ландрум, която е водещ създател на проучването в Тексаския механически университет.

Интервютата са посочили, че множеството са гледали видеоклипове за други конспирации, с различни теории за събитията към атентатите на 11 септември 2001 година в Ню Йорк, стрелбата в учебно заведение в щата Кънектикът през 2012 година и дали НАСА е изпратила астронавти на Луната, когато YouTube е предложил да гледат други видеоклипове.

Ландрум показва, че един от най-популярните видеоклипове, в които се приказва, че Земята е плоска, е озаглавен " 200 proofs Earth is not a spinning ball " ( " 200 доказателства, че Земята не е въртяща се топка " ), като той наподобява ефикасен, тъй като предлага причини, които харесват на толкоз доста умонагласи - от древен буквалисти и тайни теоретици до тези с по-научна пристрастеност.

Така или другояче, интервюираните са се оказали вярващи и скоро са се питали " къде е изкривяването? " и " за какво хоризонта е постоянно на равнището на очите? ", питания, внушени им видяното във видеоклиповете.

Ландрум, която е показала резултатите си на годишната среща на Американската асоциация за развиване на науката във Вашингтон, сподели, че не счита, че YouTube прави нещо намерено неправилно, само че съобщи, че в случай че уеб сайтът желае да помогне, той може да промени логаритъма си, с цел да демонстрира по-точна информация.

" Има доста потребна информация в YouTube, само че и доста дезинформация ", предизвестява Ландрум и добавя: " Техните логаритми улесняват да приключиш слязъл в заешката дупка, като показват информация на хора, които ще бъдат по-податливи на нея. "

" Вярвайки, че Земята е плоска, единствено по себе си не е безусловно нездравословно, само че това идва опаковано с съмнение към институциите и престижите ", добави тя, като настоя: " Искаме хората да бъдат сериозни консуматори на информацията, която им се дава, само че има баланс, който би трябвало да се получи. " /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР