Изследователи смятат, че може да са открили отговора на вечния

...
Изследователи смятат, че може да са открили отговора на вечния
Коментари Харесай

„Dolce vita“ или как италианците живеят по-дълго


Изследователи считат, че може да са разкрили отговора на безконечния въпрос за дългия живот в отдалечени села в Южна Италия, където живеят няколкостотин жители на възраст над 90 години. Ново изследване, оповестено в списанието International Psychogeriatrics, открива общи психически черти измежду тази група, което може да изясни и продължителността на живота й.

Първият забавен факт от изследването е, че участниците на възраст сред 90 и 101 години демонстрират по-добро психическо благоденствие от по-младите членове на фамилията на възраст сред 51 и 75 години, макар по-лошото физическо здраве. И до момента в който множеството изследвания в тази област се основават на генетиката, актуалното преглежда ролята на психологичното здраве и личността.

"Основните тематики, които се обрисуваха от нашето проучване, преглеждат неповторимите черти, свързани с по-добро психическо здраве - позитивизъм, усърдие, непримиримост и мощна връзка със фамилията, религията и земята", сподели Дилип в. Джесте от Калифорнийския университет в Сан Диего.

За задачите на проучването, 29 доброволци от девет села в региона на Чиленто са оценени с редица физически и личностни черти. Те отговаряли на въпроси за техния персонален живот, свързани с тематики като травматични събития и вярвания. Децата или други по-млади членове на тази група също са помолени да опишат усещанията си от по-възрастните близки.

"Любовта към земята е обща тематика и дава обща цел в живота", споделя Анна Селзо от университета „ Ла Сапиенца “ в Рим. "Повечето от тях към момента се занимават със селско стопанство. Те си мислят: Това е моят живот и няма да се откажа".

Експертите откриха още, че участниците отбелязвали висока убеденост за вземането на решения, подкрепяйки теорията за "парадокса на застаряването". Става дума за концепцията, че душевният уют нараства с възрастта, макар влошеното физическо здраве.

Един от участниците разказва на откривателите по какъв начин се оправя с мъчителни прекарвания в живота: "Изгубих брачната половинка си единствено преди месец и съм доста печален, само че с помощта на синовете си се възвръщам. Борих се с какво ли не цялостен живот и постоянно съм подготвен за промени. Мисля, че измененията ни връщат към живота и ни оказват помощ да растем “.

Друг приказва за това по какъв начин оптимизмът е основен съставен елемент на съществуването: "Винаги съм мислил за най-хубавото. Винаги има решение в живота – на това ме научи татко ми: да чакам най-доброто".

Според трети доброволец е доста значимо да оставаме заети. "Винаги съм деен. Не знам какво е стрес. Животът е това, което е и би трябвало да се изправяте против него... постоянно."

Учените означават, че участниците са склонни да бъдат преобладаващи и упорити. Това значи, че те са "верни на техните убеждения и се интересуват по-малко от това, което мислят другите", напомня Селзо. "Това изследване просто ни демонстрира нуждата да се приспособяваме към изменящите се обстоятелства". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР