Изследователи са открили доказателства, че този вреден навик всъщност може

...
Изследователи са открили доказателства, че този вреден навик всъщност може
Коментари Харесай

Цифрите потвърждават! Пушенето на цигари причинява психични заболявания

Изследователи са разкрили доказателства, че този нездравословен табиет в действителност може да докара до развиване на психологични разстройства.

В ново изследване учени от Орхуския университет в Дания са разкрили безапелационни доказателства, че пушенето на цигари в действителност може да докара до развиване на психологични разстройства. По време на разбора учените са употребявали данни от гигантска английска биобанка - общо е проучен генетичният материал на повече от 350 000 души.

По време на изследването водещият автор Дъг Спийд и сътрудниците му наблюдават резултатите от лекуването на хора, които са почнали да пушат като младежи. Изследователите откриват, че те постоянно не са били приети в болница заради психологични проблеми, до момента в който не са навършили най-малко 30 години, пише Futurism. На пръв взор учените са разкрили безапелационни доказателства за хипотезата, че пушенето в действителност може да докара до разнообразни психологични разстройства - от меланхолия до биполярно разстройство.

Спийд отбелязва, че " цифрите приказват сами за себе си ", а пушенето в действителност води до развиване на психологични болести, само че съгласно откривателя това не е цялата истина. Изследователите също откриват, че множеството пушачи имат генетични маркери, известни като „ гени, свързани с тютюнопушенето “. Сега учените имат вяра, че тези гени в действителност могат да дефинират кои хора са склонни да пушат и кои може да са податливи на развиване на психологични болести в бъдеще.

Резултатите от изследването демонстрират, че хората, които имат тези гени, само че нямат самия неприятен табиет, са по-малко изложени на риск от развиване на психологични разстройства спрямо тези, които носят гените и пушат. Преди това учените не разбираха изцяло тази връзка, само че в ново изследване учените съумяват да покажат, че рискът от започване на пушене води до увеличение на риска от развиване на психологични разстройства.

Авторите на проучването означават, че са нужни повече проучвания, с цел да се разбере по какъв начин тъкмо работи връзката сред тютюнопушенето и психологичните разстройства. В по-нататъшни проучвания учените възнамеряват да се съсредоточат върху намирането на биологичния механизъм, който кара тютюнопушенето да предизвиква тези болести.

Според Сид обаче теориите допускат, че никотинът инхибира усвояването на невротрансмитера серотонин в мозъка. Друга доктрина допуска, че пушенето може да аргументи инфектиране в мозъка, което в дълготраен проект поврежда елементи от мозъка, което може да докара до разнообразни психологични разстройства.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР