Изследователи получиха за първи път достъп до облачен квантов генератор

...
Изследователи получиха за първи път достъп до облачен квантов генератор
Коментари Харесай

Пуснаха квантов генератор на случайни числа в облака


Изследователи получиха за първи път достъп до заоблачен квантов генератор на инцидентни цифри
(снимка: CC0 Public Domain)

Първа в света облачна услуга за квантово генериране на инцидентни цифри с вградена инспекция пуснаха взаимно IBM и компанията Cambridge Quantum Computing (CQC), основана в Кеймбридж, Англия .

Услугите за квантово генериране на случайни цифри не са оригиналност, само че до момента те не можеха да се употребяват в облачна среда от откриватели и бизнес разработчици. Бета версия на споделената услуга Quantum Random Number Generation (QRNG) ще бъде налична в началото за членовете на мрежата от стартъпи IBM Q Network, като за първи път ще обезпечи сертифицирана квантова случайност.

„ Приложението, създадено от CQC, генерира същинска оптималната случайност или ентропия, осъществена на квантов компютър IBM, която може да бъде тествана и сертифицирана за първи път като в действителност квантова – и затова в действителност оптимално инцидентна ”, споделя изпълнителният шеф на CQC Иляс Кхан.
още по тематиката
Сертифицираната услуга QRNG употребява тест на Бел въз основата на неравенства на Мермин, осъществен посредством модула qiskit_rng на платформата Qiskit. Модулът ревизира истинността на квантовата природа на главните процеси посредством статистически разбор.

В партньорство с IBM, CQC доближи две съществени етапи в еволюцията на квантовите калкулации – едната изчислителна, а другата – комерсиална. За първи път е обезпечен заоблачен достъп до квантова услуга с приложения в действителния свят.

CQC беше част от групата стартъпи IBM Q Network, оповестена през 2018 година През януари тази година IBM стана вложител в компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР