Изследователи покриват катода с обещаващ проводим полимерНов полимер покрива всяка

...
Изследователи покриват катода с обещаващ проводим полимерНов полимер покрива всяка
Коментари Харесай

Поредна иновация подобрява литиево-йонните батерии

Изследователи покриват катода с обещаващ проводим полимер

Нов полимер покрива всяка парченце от катода на литиево-йонната батария
(снимка: Argonne National Laboratory)

Учените непрекъснато търсят нови способи за възстановяване на батериите с литиево наличие. И въпреки че доста от „ революционните технологии ” рядко намират практическа реализация, малко по малко батериите се усъвършенстват .

Група откриватели от Националната лаборатория в Аргон (САЩ) и Хонконгския университет за просвета и технологии (HKUST) предложи собствен вид за възстановяване на литиево-йонните акумулатори. Учените са се фокусирали върху подобряването на качеството и надеждността на катода на батериите.

По време на работа и изключително при сериозни работни условия при нараснали температури или с увеличение на напрежението катодите на литиевите акумулатори излъчват остатък от О2. Той реагира с електролита и образува оксиден филм на повърхността на катода, което утежнява работата на батериите – понижава пропускливостта на литиевите йони и електрони, което утежнява енергийния потенциал на акумулатора.

При производството на литиево-йонни акумулатори се взема поради неподходящия резултат от взаимоотношението на катодите и електролита. Производителите са принудени да покриват катодите с разнообразни защитни филми. За страдание, това забавя придвижването на литиевите йони и понижава и успеваемостта на батериите. Освен това, защото покритието не заема цялата повърхнина на катодите, към момента може да настъпи разграждане, което е изключително изразено в рискови режими на работа.
още по тематиката
По време на опитите откривателите от Съединени американски щати и Хонконг са тествали обещаващо покритие за катодите под формата на проводим полимер PEDOT. Полимерът се отсрочва върху катодите от паровата фаза и напълно покрива повърхността му, заяви New Atlas.

Но най-важното е, че покритието PEDOT не пречи на придвижването на йоните, което значи поддържане на капацитетните и енергийните параметри на батериите. Освен това напрежението на акумулатора е увеличено от 4,2 V на 4,6 V без признаци на деградация при продължителна работа на батериите.

Новата технология има капацитет да направи производството на литиево-йонни акумулатори по-евтино, като в допълнение обезпечи и по-дълго време на работа, което ще бъде поредна стъпка за възстановяване на батериите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР