Изследователи откриха гробница на древен владетел, пълна със златни съкровища

...
Изследователи откриха гробница на древен владетел, пълна със златни съкровища
Коментари Харесай

Откриха гробница на древен владетел, пълна със злато

Изследователи откриха гробница на античен държател, цялостна със златни съкровища и жертви, в археологически парк в Панама. Гробницата, чиято възраст се прави оценка на към 1200 години, отбелязва мястото, където е бил заровен първокласен водач дружно с евентуално десетки хора, които са умрели, с цел да го съпроводят в " отвъдното ", се споделя в известие на Министерството на културата на страната.

The discovery of the mysterious golden lords of Panama opened a new chapter in the world of archaeology. Numerous artifacts of gold and precious stones indicated the existence of a previously unknown civilization in the town of El Caño, Panama.
— Ancient Pages (@AncientPages)
В гроба в археологическия парк " Ел Каньо " учените откриха голям брой златни съкровища, измежду които гривни, два колана, направени от златни мъниста, обеци с форма на крокодил, обеци с позлатено покритие от зъби на кашалот и кръгли златни пластини. Археолозите откриват и обеци във формата на мъж и жена, две камбанки и комплект флейти, направени от кост.

Гробът евентуално е принадлежал на почитан водач от локалната просвета Кокле, който е бил на към 30 години, заяви фондация " Ел Каньо " в обява във Фейсбук. Фондацията разгласява и видеозапис със съкровищата.

Д-р Хулия Майо, шеф на фондацията и началник на археологическия план, съобщи, че с изключение на владетеля, гробът съдържа и до 31 други души, които са били " принесени в жертва, с цел да служат като спътници " .

Майо сподели, че разкопките на гробницата към момента не са завършили, тъй че не може да се дефинира какъв брой души са били в нея. Тя твърди, че господарят е бил заровен с лицето надолу, което е типично за този тип погребения, върху тялото на жена.

Линет Монтенегро, народен шеф по въпросите на културното завещание, съобщи, че разкопките в археологическия парк са почнали през 2022 година

Археологическият парк " Ел Каньо " е бил некропол, който е бил издигнат към 700 година от н.е. и зарязан към 1000 година от н.е., съобщи Министерството на културата. Той се намира в провинция Кокле, на към 100 благи югозападно от Панама Сити.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР