Изследователи откриха единственото известно животно, което не се нуждае от

...
Изследователи откриха единственото известно животно, което не се нуждае от
Коментари Харесай

Откриха първият многоклетъчен организъм, който не се нужда е от кислород

Изследователи откриха единственото известно животно, което не се нуждае от О2, с цел да оцелее, елементарен паразит, който значително е обвързван с рибата сьомга.

Изследването, оповестено във вторник в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences открива, че паразитът Henneguya salminicola не се нуждае от аеробно дишане, с цел да оцелее – изобретение, което може да промени метода, по който разбираме живота на Земята и отвън нея.

Многоклетъчният организъм, който е част от група животни, тясно свързани с медузите, известни като Myxozoa, въобще не диша и няма митохондриална ДНК.

Това е първото многоклетъчно животно, намерено в дивата природа, което няма ДНК, която съдържа гените, виновни за дишането, и е изгубило „ способността да прави аеробно клетъчно дишане “ се споделя в проучването. Известно е, че някои едноклетъчни организми не се нуждаят от дишане, с цел да оцелеят. Сега това се удостоверява за първи път при многоклетъчен организъм.

Изследване, оповестено през 2010 година, спекулира, че един тип loriciferans, друго микроскопично животно, може да оцелее без О2, макар че тази констатация не е изцяло доказана, съгласно BBC.

H. salminicola е много постоянно срещан паразит, причиняващ заболяването „ млечна плът “ или „ тапиока “ при сьомга, съгласно управление, оповестено от отдела за риба и дивеч в Аляска. Болестта на „ млечна плът “ води до неприятни кисти по плътта на сьомгата, само че като цяло е безвредна за хората и самите риби.

Тъй като H. salminicola обитава вътре в рибата, мъничкото създание се е развило, с цел да оцелее при незадоволително доставяне с О2.

Изследователите открили, че в хода на своя постепенен развой животното е съумяло да оцелее, като отстрани доста черти, свързани с многоклетъчни типове. Този организъм е изгубил тъканите, нервните си кафези, мускулите си, т.е. съвсем всичко “, споделя пред списание Live Science Дороте Хючън, постепенен биолог от Израелския университет в Тел Авив и съавтор на проучването. „ И в този момент откриваме, че са изгубили и способността си да дишат. “

Остава неразбираемо по какъв начин H. salminicola оцелява без О2, само че Хючън спекулира пред изданието Хаарец, че евентуално това става като паразитът изсмуква сила от своя домакин-приемник.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР