Изследователи отчитат, че бактериите са запонали да се приспособяват и

...
Изследователи отчитат, че бактериите са запонали да се приспособяват и
Коментари Харесай

Бактериите стават устойчиви и на спирт

Изследователи регистрират, че бактериите са запонали да се приспособяват и към антибактериални гелове и сложни антисептици, които използваме всеобщо и се ползват в болнична конюнктура за стерилизация на ръцете. За последните 20 години микроорганизмите са станали 10 пъти по-устойчиви на спирта, който влиза в състава на тези средства, акцентират откривателите от Университета на Мелбърн.
Екипът отбелязва, че няколко десетилетия наред за обработка на ръцете се употребяват едни и същи антисептични средства, чийто състав е морално стар. Специалистите преди смятаха, че дезинфекционните гелове ще спрат разпространяването на рисковите микроби, най-много ванкомицин-резистентните ентерококи (VRE Efm) и метилин-резистентния златист стафилокок (Staphylococcus aureus).
Проблемът с антибактериалната устойчивост става все по-сериозен през последните 2-3 десетилетия, защото лишава единствените решения за сполучливо лекуване на съществени инфекциозни болести. Истината е, че човечеството сега бележи провал в битката с бактериите. Последният антибиотик е изобретен преди 30 години. За този интервал на необятна приложимост на този вид лекарства, бактериите са еволюирали и придобили резистентност. Старите антибиотици действително не са или са ниско ефикасни.
Свързани публикации.. Импетиго - дължи се на стептококи и златист стафилокок 0 Лятото подготвя към стафилококови инфекции. Как да се предпазим? 0 Трипер – антибиотичната устойчивост на гонококите го вършат супер-болест 0
По данни на Световната здравна организация едни от най-разпространените резистентни бактерии са:
Метицилин-резистентният златист стафилокок (Staphylococcus aureus, MRSA); Ванкомицин-резистентен ентерокок (Enterococcus faecium); Escherichia coli, които са резистентни към цефалоспорин 3 поколение; Klebsiella pneumoniae, резистентни към цефалоспорин 3 поколение; Pseudomonas aeruginosa – резистентни към карбапенеми.
Учените смятаха, че спиртът унищожава тези микроорганизми абсолютно – той разрушава външната им мембрана и най-малко във връзка с дезинфекционните средства до момента нямаше терзания.
Екипът на проф. Тимоти Стайнър обаче открива, че това към този момент е мит. При теста на 139 варианта Enterococcus faecium, публикувани в болничните заведения, събирани от 1997 до 2015 година се открива, че тези след 2010 година са 10 пъти по-устойчиви на спиртните разтвори. Освен това актуалните варианти на Enterococcus faecium сполучливо се съпротивляват и на 70% разтвор на изопропилов алкохол.
Изследователите допускат, че при поколенията са се оформили такива разновидности, които разрешават на бактериите да употребяват този и други типове алкохол за личния си метаболизъм.
Според тях от незабавен темперамент е нуждата да се открият други способи за антисептична обработка на ръцете в лечебните заведения. Enterococcus faecium водят до изключително рискови инфекции и са устойчиви на последното потомство антибиотици. За страдание, половината инфектирани пациенти с тях не оцеляват.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР