Изследователи от университета за наука и технологии в Лил, Франция,

...
Изследователи от университета за наука и технологии в Лил, Франция,
Коментари Харесай

Учени: Бананите могат да намалят възпаленията в организма

Изследователи от университета за просвета и технологии в Лил, Франция, са открили, че храните, богати на стабилно нишесте като банани, бобови растения и други могат да понижат възпалението в организма и да подобрят храносмилателните функционалности, написа сп. " Фронтиърс ин нютришън ".

Френските експерти са създали теоретичен обзор на проучвания, които преглеждат свойствата на устойчивото нишесте и въздействието му върху човешкото здраве. Този тип нишесте не се разгражда от панкреатичните ензими. Механизмът на деяние на устойчивото нишесте е сходен на правилото на асимилиране на диетичните фибри (влакнини). Когато попадне в дебелото черво, то се трансформира в храна за потребните бактерии.

Направеният обзор демонстрира, че позитивният резултат на устойчивото нишесте върху чревния микробиом също по този начин предизвиква положителното храносмилане и понижава риска от запек и отичане на корема. 

Според други проучвания, включени в обзора, консумирането на тези храни може да понижи и възпалението в организма. Това най-вероятно се дължи на техните антиоксидантни свойства - способността да обезвреждат окислителното и увреждащо клетките деяние на свободните радикали и други субстанции. 

Богати на стабилно нишесте са бананите, сладките картофи, бобовите растения, белият ориз, царевицата и кашуто.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР