Изследователи от Университета за Наука и Технологии Крал Абдула в

...
Изследователи от Университета за Наука и Технологии Крал Абдула в
Коментари Харесай

Ветрени турбини ще добиват енергия на километри над земята

Изследователи от Университета за Наука и Технологии Крал Абдула в Саудитска Арабия, търсят най-хубавата височина, с цел да разположат вятърни турбини над Близкия изток. Турбините ситуирани на огромна височина ще отстраняват част от пречките пред добива на вятърна сила. Те съставляват нещо като хвърчила – летят, само че остават свързани със земята. Връзката разрешава създаваната електрическа енергия да бъде потребявана незабавно или да бъде складирана.

Според учените от университета, тези височинни вятърни турбини могат да бъдат доста благонадежден източник на сила. За да изберат най-подходящата височина, те употребяват данните на НАСА, като взимат поради и дневните и сезонни вариации на височинните ветрове.

„ Оптималната височина за височинните турбини варира съгласно района и съгласно годишното време. Принципно обаче, колкото по-високо е ситуирана турбината, толкоз повече сила може да бъде добивана “, споделя участникът в плана Андрю  Ип.

Сега употребяваните ветрени турбини би трябвало да се преценяват с неведнъж непредвидимите промени във времето и изменящата се мощ напразно, по тази причина постоянно биват изключвани. За да бъде производството им по-равномерно, те се нуждаят от инфраструктура за депозиране на електрическа енергия, което оскъпява плановете. Този проблем може да се реши с височинните турбини, които работят при общо взето постоянен вятър с непрекъсната мощ.

Технологията за разработка на височинни вятърни турбини е към момента при започване на своето развиване. Сега създадените мостри могат да добиват сила на височина от два до три километра. Учените обаче споделят, че на още по-голяма височина добивът ще бъде още по-ефективен.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР