Изследователи от университета в Минесота създадоха триизмерен модел на протеина

...
Изследователи от университета в Минесота създадоха триизмерен модел на протеина
Коментари Харесай

В САЩ откриха механизма за проникване на коронавируса в клетките СНИМКА

Изследователи от университета в Минесота сътвориха тримерен модел на протеина на ковид, който ще помогне да се откри лек против заболяването. Резултатите от проучването са оповестени от списание Nature.

Учените са изследвали биологичния механизъм на разпространяването на коронавирусната зараза, създавайки обстоен 3D модел. Анализът на структурата на вируса демонстрира, че с помощта на специфични шипове SARS-CoV-2 прониква в клетката към четири пъти по-бързо от другия ковид SARS. Частиците на вируса проникват през носа и устата и има огромна възможност да се фиксират в горните дихателни пътища.

Използвайки рентгенова кристалография, учените съумяха да основат триизмерна карта на протеина на ковид и на клетъчния протеин ACE-2. С помощта на АСЕ-2 инфекцията е в положение да проникне в човешкото тяло и да стартира да се развъжда. Според специалисти, спрямо вируса, предизвикал епидемията през 2002-2003 година, коронавирусът има нови благоприятни условия за връзка с човешката клетка, което му разрешава бързо да се популяризира измежду хората.

Триизмерният модел на вируса ще помогне на учените да намерят евентуални медикаменти, които обезвреждат SARS-CoV-2.

„ Бъдещото лекарство въз основата на антитела ще може да се свърже с частиците на вируса по-бързо и по-силно от АСЕ-2 рецептора, което ще го направи евентуален лек за ковид “, споделя доктор Фанг Ли, един от участниците в проучването.

Превод: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР