Изследователи от Университета в Гренада, Испания, разкриха колко опасни са

...
Изследователи от Университета в Гренада, Испания, разкриха колко опасни са
Коментари Харесай

Касовият бон убива, алармират учени

Изследователи от Университета в Гренада, Испания, разкриха какъв брой рискови са касовите бонове поради токсичен химикал. Според учените в състава на употребяваната хартия се съдържа химикала бисфенол А (BPA). Данните от проучванията са оповестени в изданието Genetic Engineering & Biotechnology News, написа Канал 3.

Това вещество се смята за аналог на женския хормон естроген. Действието на BPA специалистите свързват с нараснал риск от диабет вид 2, тумори, прибързано раждане, неплодородие, аутизъм, а също и синдром на недостиг на внимание с хиперактивност. Бисфенол А е основен съставен елемент на епоксидни смоли и пластмаси. С тях производителите покриват вътрешността на контейнерите за питиета и храни.

Учените анализирали инспекции от Бразилия, Испания и Франция. В първите две страни наличието на бисфенол е записано в 90% от пробите. Във Франция такова е открито в 50%.

Експертите предлагат неотложно да се отървете от касовите бележки, да не ги давате на децата и да ги пазите от продуктите.

„ При разопаковането на храната не би трябвало да има достъп до бележката “, предизвестява проф. Николас Олеа, водещ на научните проучвания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР