Изследователи от университета в Чанаккале в Северозападна Турция успяха да

...
Изследователи от университета в Чанаккале в Северозападна Турция успяха да
Коментари Харесай

Безвреден дезинфектант от чай и бор създали турски учени

Изследователи от университета в Чанаккале в Северозападна Турция съумяха да основат по-екологичен дезинфектант за битка с ковид, черпейки ентусиазъм от минералните запаси на Турция и обичаната национална напитка, съобщи БГНЕС. Дезинфектантът, основан от група учени, е изработен от дестилат от чай и бор, може да се употребява върху ръце и повърхности и не изисква изплакване. 
Изследванията за продукта, ръководени от Дилвин Ипек, преподавателка в отдел за преправка и качество на храните в Професионалното учебно заведение ÜOMÜ, са подбудени от нуждата от основаване на по-безопасни, нетоксични други възможности, които биха могли да бъдат употребявани в хранително-вкусовата индустрия. Получена с такава цел, формулата се оказва сполучлива в елиминирането на вируси по повърхностите на материали и съоръжение, употребявани в производството на храни. 
Пред Анадолската организация Ипек акцентира, че са употребявани чисто обичайни за страната съставки, с цел да се получи натурален дезинфектантен разтвор, съобщи още БГНЕС. Създаденият дезинфектант е в положение да отстрани бактерии и вируси, в това число такива, които се придвижват с храната, предизвикват гадене и диария, както и такива, които се прикрепват към мозъка. 
„ Борът е доста значима полезност за Турция, както и чаят. Нашето решение е с натурален генезис и няма да навреди на околната среда. Резултатите от нашите опити са доста позитивни ", безапелационна е цитираната преподавателка.  По думите й, сега текат договаряния с три компании за производството на продукта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР