Изследователи от Университета на Тел Авив за първи път записаха

...
Изследователи от Университета на Тел Авив за първи път записаха
Коментари Харесай

Изследване: Растенията издават неуловими за човешкото ухо звуци

Изследователи от Университета на Тел Авив за първи път записаха и проучиха звуците , които издават растенията , заяви Юнайтед прес интеренешънъл. Изследването, което проучва звуците с периодичност , прекомерно висока за човешкото ухо , беше оповестено в четвъртък в сп. „ Сел “.

Авторите на проучването , ръководено от Лилак Хадани от катедрата по растителни науки и продоволствена сигурност към факултета по науки за живота „ Уайз “, са открили, че растенията постоянно издават ултразвуци, когато са уплашени.

Експертите са записали звуците , наподобяващи пукането на пуканки , най-вече на домати и тютюневи растения, само че са разпознали също звуци от кактуси, царевица, пшеница.

Въпреки че шумът от растенията има почти същата мощ на звука като човешката тирада, честотата му е прекомерно висока, с цел да бъде уловена от човешкото ухо.

„ Открихме, че растенията нормално издават звуци, когато са подложени на стрес, и че всяко растение и всеки тип стресова обстановка са свързани с съответен различим тон “, споделиха откривателите. „ Макар и неуловими за човешкото ухо, някои животни като прилепи, мишки и инсекти евентуално могат да чуят тези звуци. “

В първия стадий на проучването учените са сложили растения в акустична кутия в безшумно изолирано мазе без фонов звук. Микрофони за ултразвук, които могат да улавят честоти от 20 до 250 килохерца, са записали звуците на растенията. Максималната периодичност, доловима от зрял човек, е към 16 килохерца.

„ От предходни проучвания знаем, че виброметрите, прикрепени към растенията, записват вибрациите им “, изясни Хадани. „ Но дали тези трептения също се трансформират в пренасящи се по въздуха звукови талази – а точно звуци, които могат да бъдат записани от разстояние? Нашето изследване е ориентирано към този въпрос, който откривателите разискват от доста години. “

В плана участваха още Йоси Йовел, началник на катедрата по неврология „ Сагол “ и учител в катедрата в по зоология и Природонаучния музей „ Стайнхарт “, както и докторантите Ицхак Кайт и Охад Левин-Епстайн. Към екипа се причислиха също откриватели от катедрата по математически науки „ Реймънд и Бевърли Саклър “, от катедрата по неврология „ Сагол “ и от Института за проучване на зърнените култури.

Записите на звуците бяха оценени от особено създадени логаритми за машинно самообразование, които получиха способността да вършат разлика сред растенията и другите типове тон. Така специалистите съумяха да разпознават всяко друго растение, както и да дефинират типа и равнищата на стрес.

„ С това проучване разрешихме един остарял теоретичен спор: доказахме, че растенията в действителност издават звуци. Откритията ни демонстрират, че в заобикалящия ни свят е цялостно с шума на растенията и че този звук съдържа информация, да вземем за пример за дефицит на вода или пострадвания “, посочи Хадани. „ Предполагаме, че в природата звуците могат да бъдат чути от живи същества наоколо до растенията като прилепи, гризачи, разнообразни типове инсекти и евентуално други растения, които могат да уловят високите честоти и да извлекат съответната информация. “

„ Вярваме, че хората също могат да употребяват тази информация благодарение на верните принадлежности като датчици, които оповестяват на градинарите по кое време растенията имат потребност от поливане. Едно идилично поле от цветя може да се окаже много шумно място. Просто ние не можем да осезаем тези звуци. “
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР