Изследователи от Университета Дюк заснемат таймлапс-видео на делене на стволови

...
Изследователи от Университета Дюк заснемат таймлапс-видео на делене на стволови
Коментари Харесай

Корените на растенията се оказаха полезни за човешките стволови клетки

Изследователи от Университета Дюк снимат таймлапс-видео на разделяне на стволови кафези в корените на растения. Но тяхната цел не е просто шикарен контент, а откриване на ключа към метода, по който стволовите кафези избират по-нататъшната си орис - познание, което евентуално може да повлияе на човешкото здраве.

Изследването е отдадено на фундаментален биологичен въпрос: по какъв начин клетките получават своята еднаквост? Защо мозъчната клетка се разграничава от клетката на костите? Растенията оферират неповторимо надникване в този развой, защото всичките им разнородни видове кафези произлизат от дребни, неспециализирани стволови кафези, ситуирани покрай върха на корена.

Всеки път, когато стволовата клетка се дели, тя е изправена пред сериозно решение: или да сътвори две нови стволови кафези, или да създаде една нова клетка, предопределена за друг път на развиване. Това " асиметрично разделяне " е от решаващо значение за основаването на профилирани видове кафези, нужни за комплицираните организми. Но какви фактори въздействат на този избор?

Използвайки метода на...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР